Hrvatski radio

Radio Zadar

2016. rekordna godina za zadarsko gospodarstvo

16.08.2017.

11:04

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukupni prihodi zadarskog gospodarstva u prošloj godini dosegnuli su 12 milijardi 694 milijuna kuna i nakon osam godina premašili su prihode ostvarene u dosad rekordnoj 2008. godini, ističu u zadarskoj Gospodarskoj komori. Najveće prihode zabilježili su sektori građevinarstva, trgovine i turizma.

Dobit prije oporezivanja zadarskih poduzetnika iznosila je okruglih 600 milijuna kuna što je najveća dobit gospodarstva Zadarske županije u poslijeratnoj Hrvatskoj, ističu u zadarskoj Gospodarskoj komori. U novu dugotrajnu imovinu uloženo je 778 milijuna kuna, najviše, 400 milijuna kuna, u  području djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Najveći rast ukupnih prihoda pojedinih sektora gospodarstva Zadarske županije zabilježen je u području građevinarstva 165,8 milijuna kuna. trgovine 165,7 milijuna, i turizma 132,7 milijuna kuna.  Veliko smanjenje ukupnih prihoda od 313,7 milijuna zabilježeno je u području prijevoza i skladištenja, dok je prerađivačka industrija imala 59,6  milijuna kuna manje prihode u odnosu na prethodnu godinu.

2016. godine zabilježena je i najveća zaposlenost. Prosječno je u 2016. godini u Zadarskoj županiji bilo zaposleno 51.135 osoba. Već tri godine bilježimo rekordnu zaposlenost u ljetnim mjesecima, no veća zaposlenost bilježi se ne samo tijekom turističke sezone, već i krajem godine što je pokazatelj da rast zaposlenosti nije rezultat samo sezonskog zapošljavanja. Cjelokupno zadarsko gospodarstvo tako se je većinom pokazatelja uspješnosti približilo ili čak premašilo dosad najuspješniju 2008. poslovnu godinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.