Hrvatski radio

Radio Zadar

13:06 / 09.01.2018.

Autor: Božidar Kolega

2017. - godina bez minskih žrtava

Hrvoje JelavicPIXSELL

Hrvoje JelavicPIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski centar za razminiranje prošle je godine razminirao dodatnih 37 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora , no najveći je uspjeh izostanak minskih nesreća i incidenata .

Prvi put nakon 1990. godine protekle godine nije bilo smrtno stradalih osoba , ali ni nikakvog minskog incidenta na minsko sumnjivim područjima. Nama je to jako, jako veliki uspjeh.

Ističe u ocjeni prošle godine ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan. Uspjeh je to veći ako se zna kolika je opasnost koja i dalje prijeti:

Protekle godine preko 1800 komada različitih ubojnih sredstava je pronađeno prilikom razminiranja.

Najviše otpada na protupješadijske mine, među kojima je i ona najopasnija PROM 1 , od koje je stradalo najviše pirotehničara i civila. Još uvijek se pronalazi i zabranjeno kazetno streljivo. Pirotehničare još čeka velik posao. Za razminirati je ostalo još 411,5 četvornih kilometara. Ove će se godine razminirati 40, najviše u Ličko-senjskoj i Osječko baranjskoj županiji. 

U Zadarskoj županiji planira se završiti razminiranje Posedarja, te naselja Narandžići u općini Novigrad.

Imamo i Obrovac, oko 68 000 metara kvadratnih. Smatramo da ćemo i to uspjeti ove godine. I onda nam ostaje Stankovci, gdje ćemo za dvije godine uspjeti Stankovce riješiti. Ostaju Jasenice, a to znate da je Velebit, mislimo da će to u zadarskoj županiji ipak biti zadnji taj dio, a Benkovac prije toga koji trenutno ima najveći minsko sumnjivo područje u Zadarskoj županiji, oko 9,4 kvadratna kilometra, da ćemo njega ipak uspjeti prije Jasenica riješiti.

Uz razminiranje nastavlja se i s edukacijom o opasnostima od mina. U proteklih je 5 godina tako o minskoj opasnosti educirano preko osamdeset tisuća građana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.