Hrvatski radio

Radio Zadar

15:36 / 30.10.2018.

Autor: Filip Buzov

2017. godina - rekordna za zadarsko gospodarstvo

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Ukupni prihodi rasli su za deset posto, isto kao i rast zaposlenih. Ovi podaci izneseni su tijekom svečane sjednice Gospodarskoga vijeća Županijske komore Zadar u sklopu koje su dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama u Zadarskoj županiji za poslovanje u 2017. godini.

Investicije su povećane za čak 60 posto, raste i robni izvoz koji je lani iznosio milijardu i 834 milijuna kuna. 

Kriza je iza nas, i to više nije slučaj, jer rast se bilježi svake godine, gospodarstvo je u uzlaznoj putanji. Direktor županijske Gospodarske komore Denis Ikić i potpredsjednik Hrvatske Gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher koji je iznio još neke pokazatelje pozitivnog trenda.

Pa zadarsko gospodarstvo u 2017. , a mi dodjeljujemo nagrade za tu poslovnu godinu, nije stajalo nikad bolje i to po svim relevantnim ekonomskim parametrima, to je uvjerljivo najuspješnija poslovna godina - istaknuo je direktor županijske Gospodarske komore Denis Ikić. 

BDP - je po stanovniku rastao sa 63 tisuće i 48 kuna na 65 tisuća i 485 kuna, čime se također prednjači u Dalmaciji - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske Gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher .

Lipić d.o.o. najbolja je u kategoriji malih trgovačkih društava, najbolje srednje trgovačko društvo je HSTEC, dok je u kategoriji velikih tvrtki Zlatnu plaketu dobila Ilirija iz Biograda. Posebno priznanje - plaketu - Kristalna kuna uručena je tvrtki LTH Metalni lijev iz Benkovca koja ove godine nije bila u konkrenciji jer je tri godine zaredom nosila titulu naše najbolje velike tvrtke. 

Dodjeli priznanja uveličali su lokalni i regionalni čelnici. Poduzetnike je razveselila najava zadarskog gradonačelnika Branka Dukića: Ono što grad Zadar planira smanjiti je komunalni doprinos za proizvodne djelatnosti i za hotelski smještaj. 

Izdavajmo i obraćenje zadarskog župana Božidara Longina: Treba istaknuti važnost industrije, jer proizvodnje ni jedna regija nema jamstvo održivosti svog gospodarstva , ova tri sažna gospodarska područja i uspješnost tvrtki primjer su kvalitetnog promišljanja naših poduzetnika.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.