Hrvatski radio

Radio Zadar

2019. godina bit će najaktivnija...

14.01.2019.

12:31

Autor: Anita Perica

Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura - foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura - foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Za područje gradova Biograd-Benkovac i 11 okolnih općina u tijeku je drugi LAG natječaj za provedbu mjere 8. „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili širenje lokalnih temeljnih usluga". S tim u vezi ove srijede u Biogradu na moru održat će se i radionica za potencijalne korisnike.

O tome i drugim mogućnostima sufinanciranja projekata uz podršku LAG-a Laura razgovarali smo s Ivanom Čupićem, voditeljem LAG-a Laura.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava u sklopu spomenute mjere 8. iznosi nešto manje od 2,8 milijuna kuna. Ivan Ćupić voditelj LAG-a Laura podsjeća kako se radi o ulaganjima većinom u infrastrukturu:

       U apsolutno sve što je potrebno na ruralnom području od dječjih vrtića, igraonica, igrališta, parkova, sportskih građevina, društvenih domova, vatrogasnih domova, tržnica i sličnih projekata. Prijaviti se mogu i gradovi i općine, kao i udruge i komunalna poduzeća i ostali subjekti. Sufinanciranje je od 80 do 100 posto čak u nekim varijantama, a maksimalno 100 tisuća eura.

U 10 godina djelovanja LAG je do sada sudjelovao u više od 150 manjih ili većih projekata sufinanciranih iz EU i nacionalnih sredstava ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna.

Izradili su i strategiju kako rasporediti 11 i pol milijuna kuna iz nacionalnog Programa ruralnoga razvoja do 2020.-te. Uz poziv svim potencijalnim ulagačima da prate natječaje i svakako sudjeluju Čupić posebno ističe:

       Ova 2019.-ta možemo reći da će biti najaktivnija uopće godina od kada se evo bavimo ovim poslom.. Za 2019.-tu se planira cijeli niz različitih natječaja od ruralnog turizma do poljoprivrede, tako i za javni sektor…

A poziv za sudjelovanje odnosi se i na one ulagače koji su slične potpore već ostvarili.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.