Hrvatski radio

Radio Zadar

21. Tjedan mozga na Sveučilištu u Zadru

13.03.2023.

09:48

Autor: Radio Zadar

21. Tjedan mozga na Sveučilištu u Zadru

21. Tjedan mozga na Sveučilištu u Zadru

Foto: Radio Zadar / -

Cilj ove kampanje je širenje svijesti o važnosti neuroznanstvenih istraživanja o funkcijama ljudskog mozga u oblikovanju ponašanja kao i o važnosti brige o zdravlju mozga. Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je Svakodnevica u očima neuroznanosti.

Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i ove godine sudjeluje u međunarodnoj kampanji poznatoj u svijetu kao Brain Awareness Week, odnosno Tjedan mozga. Zajedno sa studentima psihologije i suradnicima našeg Odjela organiziramo predavanja, radionice i simpozij. Ovogodišnja kampanja održava se od 13. do 19. ožujka. Tradicionalno, planiramo veći broj aktivnosti za različite dobne skupine, uključujući djecu predškolske dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce, studente te širu populaciju. Cilj ove kampanje je širenje svijesti o važnosti neuroznanstvenih istraživanja o funkcijama ljudskog mozga u oblikovanju ponašanja kao i o važnosti brige o zdravlju mozga. Krovna tema ovogodišnjeg Tjedna mozga je Svakodnevica u očima neuroznanosti.

Izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić će u prostoru Sveučilišta održati javno predavanje na temu privrženosti pod nazivom Dovoljno blizu i dovoljno daleko: neurobiološka podloga individualnih razlika u anksioznosti i izbjegavanju u bliskim odnosima. Ističemo i otvoreni simpozij za širu javnost, koji će se održavati u Multimedijalnoj dvorani glavne Gradske knjižnice Zadar. Događaj se zove Neuroznanstveni simpozij studenata psihologije. Sva izlaganja će se odvijati pod mentorstvom prof. dr. sc. Pavla Valerjeva.

Ove godine je novost  da  Odjel za psihologiju organizira i solistički koncert na klaviru koji će izvesti Roland Grlica, mag. mus. s Muzičke akademije u Zagrebu, a izvodit će djela Bacha, Chopina te Debussya. Koncert će se održati u Svečanoj dvorani na Sveučilištu tijekom Tjedna mozga, a ulaz će biti besplatan i otvoren za širu javnost.

Đurđica Jurjević, školski psiholog s višegodišnjim iskustvom rada, održat će predavanje pod nazivom Mozak, što ću s njim!? na temu neurorazvoja u predškolskoj i ranoj školskoj dobi za javnost te radionicu Gimnastika za mozak za učenike više osnovnih škola na području zadarske županije.

Također,na programu su i brojne zanimljive psihoedukativne radionice poput: Kako mozak diše?, Utjecaj pandemije Covid-a-19 na mentalno funkcioniranje u starijoj dobi: kvalitetno starenje usprkos pandemiji, Kako mozak pamti psihotraumu?, Stres tijekom javnog nastupa i dr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.