Hrvatski radio

Radio Zadar

21. Zadar snova: U duhu zajedništva i građanskog aktivizma

07.08.2017.

14:52

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje 21. Zadar snova. Festival suvremenog kazališta donosi nova čitanja kazališne, glazbene i vizualnih umjetnosti. Za večerašnje otvorenje najavljena je predstava „Lampedusa Beach" u režiji Senke Bulić i izvedbi Nine Violić, a čija je tema vezana uz potresna stradavanja izbjeglica iz Afrke.

Sloboda kretanja ljudi ujedno je jedna od središnjih tema koja se provlači kroz ovogodišnji festival kao i građanski aktivizam.

Uzbudljiva imena europskog kazališta, zanimljivi izvedbeni koncepti na neobičnim lokacijama, aktivistički doprinos zajednici - novi Zadar snova je pred nama - govori nam Tina Keserović, nova umjetnička voditeljica. Kroz zadnjih godina, tu su bila ista imena, mi kulturnjaci tražimo nova imena, bitna nam je razmjena.... Ovogodišnji program zamislila sam da kultura ide na ulicu, jer kultura pripada nama svima. Fokus je i na građanskom aktivizmu.

Želja im je potaknuti dijalog i izazvati kulturne pomake koji vode bogatijem životnom okruženju. Od programa izdavajamo „Noć performansa" koja na rasporedu ove srijede, a petak je rezerviran za „BLOCK PARTY" glazbeno - plesni, hip - hop spektakl koji se priređuje u ulici Ante Starčevića ( igralište Bronx). Kao jedan od izvođača najavljen je i Edo Maajka. Block party dolazi nam iz Bronxa, iz New Yorka, naglasak je na izgradnji zajednice, da se tamo spoje i plesači i stanovnici i da svi plešu i druže se. To je poanta svega - kazala nam je Lucija Mikas iz plesne Udruge Influx.

U sklopu Block partija odvija se i projekt Okus Doma, koji je upravo naslonjen na jednu od središnjih tema festivala. Svoja nacionalna jela spremaju azilanti u Hrvatskoj. 

Zadnjeg dana u tjednu, Na Narodnom trgu priređuje se „Debatna večer", dok program završava u ponedjeljak i to glazbeno - lirskom večeri na plaži na Boriku.


Organizatori ističu kako je ovogodišnji program slobodan za sve. Za neke događaje primat će se dobrovoljne donacije, a iznimka je večerašnja predstava čije su ulaznice u prodaji.

 

21. Međunarodni festival suvremenog kazališta Zadar snova 7-14. kolovoz, 2017.

Kazalište Hotel Bulić LAMPEDUSA BEACH red. Senka Bulić, izv. Nina Violić pon 7. 8. 21h Lapidarij Narodnog muzeja Zadar snova i Kapitael Kolektiv SVJETSKA PREMIJERA red. Ersan Mondtag, izv. Thomas Hauser, Duje Jurišić i dr. uto 8. 8. 22h Nigdjezemska Domino i Zadar snova NOĆ PERFORMANSA serija izvedbi, razni izvođači feat. Bosumen music theatre sri 9. 8. 20–24h Poljana Branka Stojakovića, grad Zadar snova i Tete iz vrtića FONDUSTIČNO red. Katharina Hallus, izv. Kolektiv Tete iz vrtića feat. Gildo Bavčević čet 10. 8. 19h Park Kapetanski Zadar snova i InFluX BLOCK PARTY 023 Edo Maajka, Koolibreeze, DJ Chill, InFluX, Okus Doma, Brlog pet 11. 8. 18h Igralište Bronx Zadar snova KING UBU RETOLD red. Aleksandra Niemczyk, izv. Zadar Civil Street Show sub 12.8. 18h Trg 5 bunara – Forum Zadar snova i Zadar Civil DEBATNA VEČER red. Andrea Resner, izv. Zadar Civil ned 13. 8. 21h Narodni trg Zadar snova RECYCLING BUDHA Goran Novaković, Mate Kokić i vinyl team pon 14. 8. 20h Plaža na Boriku Dnevni Forum Romanum u 18h Silvia Cittadini debatni i info štand - Forum, Klub ACME.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.