Hrvatski radio

Radio Zadar

22. obljetnica akcije Maslenica

21.01.2015.

12:25

Autor: V. Šetka, F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaganjem vijenaca pred Središnji križ na zadarskom Gradskom groblju počela je središnja svečanost obilježavanja 22. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Maslenica. Svojim poginulim suborcima odali su počast i brojni branitelji, među kojima i umirovljeni general Ante Gotovina, koji nije želio davati izjave.

Budnicom zadarske Gradske glazbe, polaganjem vijenaca i mimohodom ratnih postrojbi obilježava se središnja svečanost 22. godišnjice operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su pontonskim mostom bili ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

Hrvatske vojno-redarstvene snage su u samo 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127. Njima su pred Središnjim križem zadarskoga Gradskoga groblja odali počast brojni suborci, među kojima i umirovljeni general Ante Gotovina. Novinarima nije želio davati izjave, a predsjednik Sabora Josip Leko je istaknuo kako se prisjećamo akcije koja je potvrdila vjeru u hrvatsku državu i branitelje, te bila prethodnica Bljesku i Oluji: 

       To je i prilika da se prisjetimo vrijednosti na kojima je izgrađena ova zemlja, na slobodu koju smo stekli i obranili, na demokraciju za koju smo se izborili za samostalnost hrvatske države - kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Sudionicima Maslenice sjećanja na tu akciju još uvijek su živa - svjedoči jedan od ratnih zapovjednika, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar: 

       Svi mi koji smo bili u Domovinskom ratu od samih početaka prvi put smo doživjeli jedno sinkronizirano djelovanje svih rodova Hrvatske vojske, dakle, i pješaštva i topništva i oklopa i prvi put smo doživjeli onaj jedan pozitivan element koji je bio oslobađanje okupiranog teritorija - kazao je umirovljeni brigadir Danijel Kotlar.

Obilježavanje akcije Maslenica nastavlja se i idućih dana brojnim sportskim i kulturnim događanjima, te susretima braniteljskih udruga.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.