Hrvatski radio

Radio Zadar

24. obljetnica Dana obrane Zadra

06.10.2015.

15:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan 1991. godine, tzv. JNA potpomagnuta pobunjenim Srbima, općim napadom s kopna, mora i iz zraka pokušala je osvojiti Zadar. Grad je bjesomučno napadan, granatirani su brojni ciljevi od bolnice do spomenika kulture.

U nazočnosti brojnih branitelja, državne i lokalne vlasti, pripadnika HV-a i MUP-a te građana Zadra svečanošću na gradskom predjelu Dračevac obilježena je 24. obljetnica Dana obrane Grada Zadra. 

Tih prvih dana listopada 91. godine, grad je bjesomučno napadan, bez struje i vode, a granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala Sv. Stošije, Kneževa i Providurova palača, te brojni kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. Iako u okruženju malobrojni hrvatski branitelji uspjeli su se oduprijeti agresorima, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela. Spriječeni su upravo na Dračevcu gdje je u protunapadu odbijen neprijatelj - prisjetio se zapovjednik 112.zadarske brigade Marko Čulina:

Simbol Dračevca je ovaj tenk kojeg je uništio pripadnik 4. gardijske brigade Željko Vujić, sjećamo se tog trenutka, pod snažnim pritiskom naši su se branitelji već bili povukli do Ploče, međutim ova grupa koja je ostala i zaustavila taj tenk i uništila ga, a iza toga su još jurišala četiri tenka, kad su vidjeli stradavanje prvog oni su se okrenuli, naši su branitelji s Ploča krenuli u protunapad, otjerali ih do brda Križ, i u pravcu Babinduba i zračne luke Zemunik, i to je bila konačna naša pobjeda.

Dračevac tako postaje mjesto gdje slavi Dan obrane, no tih se teških dana Zadar branio na više crta.
Zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja: Mi smo tada bili na moru, mi smo pratili ove njihove topovnjače i pucali smo po njima, ponavljam ovo je najveći dan u povijesti Zadra.

Davor Prtenjača, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Zadarske županije:

Osobno samo bio tih dana na Bokanjcu, u to vrijeme svaki pozitivan događaj nama je davao veliku snagu. 

U to vrijeme kada je Zadar danonoćno granatiran, kada nije bilo struje i vode, u tim nenormalnim uvjetima - grad nije prestao živjeti - istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Božidar Kalmeta:

Zato ja i danas, nakon 24 godine, najprije braniteljima, ali i svim onima koji su ostali u gradu i živjeli u gradu i bili potpora svojim braniteljima na prvoj crti bojišnice, ja odajem priznanje i zahvalnost.   

Upravo su nakon herojske obrane na Dračevcu, agresori konačno 6. listopada 1991. odbijeni, nakon čega su započeti pregovori koji su rezultirali odlaskom pripadnika JNA iz 13 zadarskih vojarni.

No, bila je to samo uvertira u najteže dane za Zadar i Hrvatsku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.