Hrvatski radio

Radio Zadar

25 milijuna kuna za zadarske otoke i zaleđe

13.02.2017.

12:24

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25 milijuna kuna namijenjenih ruralnom razvoju stiže zadarskim LAG –ovima. U idućih nekoliko godina novac će se utrošiti na unaprjeđenje poljoprivrede, stočarstva, turizma i podizanje kvalitete života na otocima i u zadarskom zaleđu.

LAG Bura za 40 različitih projekata osigurao je 7 milijuna kuna. Mještani s područja Obrovca, Jasenica, Novigrada, Poličnika, Posedarja, Ražanca, Starigrada, Vrsi i Zemunika donjeg, moći će se prijavljivati za sufinanciranje svojih poljoprivrednih gospodarstava. Osim za potporu proizvoda s dodatnom vrijednošću, kao što je sufinaciranje izgradnje malih sirana, sufinancirat će se i izgradnja javne turističke infrastrukture   za aktivni oblik turizma najavljuje  voditelj LAG-a Bura Vladimir Dedić: 

 Obzirom da je naš LAG na području gdje je turistička namjena tu je i Nacionalni park Paklenica, i adrenalinski sport itd., gdje bi jedinice lokalne samouprave prepoznale nekakvu manje infrastukture u vrijednosti do 100 000 kuna kako bi se koristile u aktivne oblike turizma.

Jedan od značajnijih ciljeva je udruživanje poljoprivrednika kako bi zajednički mogli nastupati prema određenim stranim tržištima. Budući da se projekt provodi u suradnji s Estonijom, Finskom,  Portugalom, Španjolskom i Ciprom LAG Bura uskoro namjerava organizirati sajam na kojem će biti izabrani najbolji proizvodi koji će se zatim predstaviti na tržištima tih zemalja:

15 najboljih proizvoda i najsofisticiranijih koji predstavljaju naše područje će se predstaviti  u zemljama partnerima članicama.

Na udruživanju namjerava raditi i  LAG MARETA, koji je također dobio 7 milijuna kuna i koji pokriva većinu zadarskih otoka. Marija Kuljerić.

Imat ćemo jednu bitnu mjeru , ali to tek za par godina , a to su tzv. kratki lanci opskrbe gdje ćemo pokušati da nam se što više proizvođača udruži i zajednički ponudi svoje proizvode na tržištu.

Već ove godine krenut će natječaji za poticaje OPG-ova, te  za podizanje kvalitete života na otocima:

A u sklopu koje se može financirati obnova nekakve manje obnove javnih površina, zelenih površina, parkova, tržnica, društvenih domova, vatrogasnih domova. 

Novac je osigurao i LAG Laura, 11 i pol milijuna kuna. Ukupno su na području Hrvatske novac dobila 54 LAG-a, 490 milijuna kuna , od čega 90 posto iz europskih fondova, a sve za unaprjeđenje života u ruralnim područjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.