Hrvatski radio

Radio Zadar

27 godina od akcije koja je preokrenula tijek Domovinskog rata

16.01.2020.

13:57

Autor: ms

27 godina od akcije koja je preokrenula tijek Domovinskog rata

27 godina od akcije koja je preokrenula tijek Domovinskog rata

Foto: - / -

Od ponedjeljka do kraja tjedna u Zadru i okolici se obilježava 27. obljetnica vojno redarstvene akcije Maslenica koja je po prvi puta spojila jug i sjever Hrvatske u Domovinskom ratu a Zadru vratila struju i vodu.

 Ujedno to je prva akcija koja je ujedinila sve rodove vojske i policiju, zapravo prva velika oslabađajuća akcija.

Naime do 22. siječnja 1993 se u Zadru i okolici jako se teško živjelo. Svakodnevni zaglušujući granatni napadi sa kopna i zraka i višemjesečno preživljavanje sa okrnjenim uvjetima za život nije davalo previše nade... a onda - preokret.

Uslijedila je prva velika ujedinjena akcija hrvatskih snaga nakon koje je Zadar prodisao. 

Župan Božidar Longin

" Tu je ponovno uspostavljena veza između sjevera i juga kodnom akcijom Gusar i taj moral nakon akcije bio je jako velik".

Akcijom je zapovjedao general Janko Bobetko a smislio je skupa sa dva tadašnja brigadira Gotovine i Rose. Trajala je sve do ljeta a prema dostupnim podacima poginulo je 127 branitelja iz cijele Hrvatske. Kada je počela pridružio joj se brigadir Krešimir Maras izaslanik Ministarstva obrane, koji je tada imao 20 godina.


" Bio sam mladi natporučnik koji je 8 mjeseci proveo u zadarskom zaleđu sa 3. gardijskom i po prvi puta smo svi bili na jednom mjestu, i postrojbe i više rodova iz cijele zemlje, združeni kao jedno".

Obilježavanje akcije u Županiji produžit će se cijeli tjedan te razmještavati kroz mjesta koja su tada bial okupirana. Od događaja valja izdvojiti znanstveni kolokvij o liječnicima i sanitetu u akciji koji su bili na visokoj razini, prepričava brigadir Ivica Matešić Jeremija, ispred braniteljskih udruga:

" Liječnici su stvarali čuda, spašavali nemoguće. Zadarsko zdravstvo imalo je najmanje gubitaka života. Ako bi nekoga i doveli na nosilima živog u bolnicu on je u pravilu i ostao živ."

Najavljen je dolazak ministara Medveda te Božinovića kao i potpredsjednika Vlade i resornog ministra Damira Krističevića.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.