Hrvatski radio

Radio Zadar

29. obljetnica prevoženja hrvatskih branitelja brodovima u Kruševo

29.07.2020.

07:18

Autor: rzd

Foto/Toni Pajkin

Foto/Toni Pajkin

Foto: - / -

Danas se u Novigradu i u Kruševu obilježava 29. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade ZNGiz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara. To je također i začetak djelovanja HRM na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu. Program počinje u 9,30.

U Novigradu i u Kruševu obilježava se 29. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara. Te noći 29. na 30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s opremom prebačeno je s pet ribarica ribara iz Novigrada u Kruševo, koje je bilo u potpunom neprijateljskom okruženju.
Taj događaj je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije" Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka", „Autotransport", „SAS" i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom.

Uz prijevoz branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovima se dostavljala hrana, ranjeni su medicinski zbrinuti, a veza je služila i za ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.
Program počinje u 9,30, a nakon isplovljavanja sudionici će položiti vijence u more.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.