Hrvatski radio

Radio Zadar

3. studenog počinje cijepljenje protiv gripe

26.10.2017.

11:03

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak, 3. studenog u Hrvatskoj počinje cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog liječnika ili u zavodu za javno zdravstvo. Županijski Zavod za javno zdravstvo u Zadru dobio je 10 tisuća doza cjepiva, izjavio je voditelj Epidemiološke službe dr Alan Medić.

I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike. Svi ostali za cijepljenje trebaju platiti 20 kuna.

Prošle je sezone od gripe u Hrvatskoj registrirano više od 50 tisuća oboljelih, a od posljedica uzrokovanih ovom bolešću umrlo je njih 27-oro.  

Kategorije za koje se preporučuje cijepljenje protiv gripe su:

-osobe životne dobi 65 godina i starije
-štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
-pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i kongenitalnim manama
-odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući diabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
-djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu
-u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
-djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
-zdravstveni djelatnici
-trudnice koje imaju kronične bolesti, nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Kategorije za koje je cijepljenje protiv gripe besplatno prema odluci HZZO-a:
-osobe starije od 65 godina
-kronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani)
-zdravstveni radnici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.