Hrvatski radio

Radio Zadar

30 godina od osnutka Otočkog bataljuna

30.09.2021.

12:53

Autor: M.Savić

30 godina od osnutka Otočkog bataljuna

30 godina od osnutka Otočkog bataljuna

Foto: - / -

Na današnji dan prije 30 godina u Salima je utemeljen mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun. Jubilarna brojka obilježena je prigodnom izložbom te programom koji je podsjetio na te dane obrane mora, kasnije i zaleđa od neprijatelja..

 

Osnovan iz postojećih dobrovoljačkih odreda na inicijativu pukovnika Marka Čuline a sve je posložio zapovjednik Joško Pulja, danas je službeno Otočki bataljun postao dio Hrvatske vojske. 91- a je bila godina odricanja, pomaganja ali i prvih akcija na moru, kao neke vrste pripreme za ratni put koji su tijekom 90 tih poduzeli, prepričava zapovjednik Pulja:

"Bila je blokada mora, pomagali smo u organizaciji i dostavi hrane ljudima koji su od granata bježali na otok, a onda smo se odvažili i napali ratni brod tadašnje JNA koji je bio opasao zadarski arhipelag, pri tom ga pogodili te primorali na odlazak".

Potom početkom 92-e Poličnik postaje druga ratna postaja da bi se put nastavio sve do Oluje, južno područje, gdje su sudjelovali sa 650 ljudi. Inače kroz bataljun je u ratnim godinama prošlo preko 1200 pripadnka mahom s Dugog otoka ali i ostalih dijelova zadarske županije.

" Imali smo nažalost 4 poginula pripadnika, i to je najgori dio priče a ja mogu samo reći da smo na visokoj razini odrađivali sve zadatke, da su svi pripadnici dobri ljudi i da sam ponosan što sam im bio zapovjednik" - dodao je Pulja zaokružujući priču o pomorskom udjelu obrane u Domovinskom ratu.

Da svaki rat može biti inspiracija za promišljanje o miru dokaz je poznati saljski teolog Ante Mihić koji je i ovom prigodom istaknuo:

" Bio je rat i onda si sebe dao za taj rat ali ne da uništavaš već oslobađaš.Rat je najgore stanje u koje možeš zapasti, i drago mi je da je otočki bataljun poštivao originalnost, da su to bile osobe a ne brojevi i da se držalo do čovika".

A ta se solidarnost zadržala i u miru jer i danas se veterani bataljuna brinu za obitelji poginulih članova, te podsjećaju na njih baš kao što se sve prave obitelji pa makar nastale iz nužde ratnih nedaća, ponašaju.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.