Hrvatski radio

Radio Zadar

33. hrvatski kontingent upućen na Kosovo

11.05.2020.

17:07

Autor: HRT Radio Zadar/MORH

Foto:MORH

Foto:MORH

Foto: - / -

33. hrvatski kontingent (HRVCON) upućen je u ponedjeljak 11. svibnja 2020. iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika u operaciju potpore miru NATO-a u Republici Kosovo KFOR (Kosovo Force) .

Pripadnici su upućeni sa dva helikoptera Mi-171 Sh na čelu sa zapovjednikom zrakoplovne sastavnice 33. kontingenta pukovnikom Dubravkom Radićem, zapovjednikom 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i kapetan posade na helikopteru Mi-171 Sh. 

Kontingent je ispratio načelnik stožera 93. krila HRZ-a pukovnik Boris Panić, koji je istaknuo kako HRZ u misiji u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od  2009., sa ljudstvom i po dva helikoptera Mi-8 MTV1 ili Mi-171Sh. „Kontingent je u potpunosti spreman za provedbu zadaća u području operacije i siguran sam kako će dostojanstveno predstavljati Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku u ovoj misiji“, istaknuo je pukovnik Panić. 

Pukovnik Radić poručio je kako je kontingent dobro pripremljen, iskusan i spreman za novu misiju. „Obilježje ove misije je što su svi pripadnici sastavnice proveli dvotjednu karantenu u skladu sa predviđenim epidemiološkim mjerama, svi su testirani prije upućivanja i potpuno spremni krećemo kako bi dali svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije“, naglasio je pukovnik Radić.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području aerodroma Slatina u Prištini, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba.

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.