Hrvatski radio

Radio Zadar

350 obitelji primalo je pakete pomoći, a 300-injak koristilo pučke kuhinje

08.10.2021.

11:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Filip Brala / Pixsell - SJM

foto: Filip Brala / Pixsell - SJM

Foto: - / -

Završio je projekt „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza III“, vrijedan 4 milijuna 157 tisuća kuna, financirana većim dijelom iz EU fonda za potrebite, rečeno je na konferenciji za novinare u Caritasu Zadarske nadbiskupije.

Projekt je realiziran putem Ministarstva obitelji i socijalne politike koje je osiguralo 15 posto sredstava. Voditeljica socijalne službe Caritasa Mirjana Tadić zadovoljna je učincima: Primjenom ovog projekta podigla se razina kvalitete usluge, mogli smo opslužiti veći broj korisnika. I u socijalnoj samoposluzi gdje bilježimo veći broj korisnika s obzirom na pandemiju Covida  smo u jednom momentu imali i preko 500 obitelji koji su dolazili svaki mjesec po mjesečne pakete, da nije bilo ovoga projekta bilo bi zaista teško - istaknula je Tadić.

Bilo je planirano gotove obroke osigurati za 300 osoba svakodnevno, odnosno pakete hrane za još 270 obitelji ili oko 1700 osoba mjesečno - navela je voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf. Međutim, dodaje kako su uspjeli potići određene uštede te na taj način uključiti dodatnih 50 osoba u podjelu obroka te 80 obitelji u podjelu paketa hrane. Mjere pomoći osim spomenutog uključivale su i  davanje financijskih savjeta korisnicima, povezivanje sa stručnim osobama i udrugama, osiguravanje prenoćišta beskućnicima, pomoć osobama s potresom pogođenog područja, pa i istraživanje uzoraka siromaštva gdje su socijalne radnice u razgovoru s korisnicima pokušale identificirati uzroke i moguće načine rješavanja problema. 

Caritas Zadarske nadbiskupije nastavlja s projektom suzbijanja siromaštva. Voditeljica projekta Stipanić Graf  najavila je kako su spremni za prijavu na novi natječaj resornog Ministarstva čija objava se očekuje uskoro. Više u tonskom prilogu: 

Caritasov projekt

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.