Hrvatski radio

Radio Zadar

393. rođendan Državnog arhiva u Zadru

18.09.2017.

12:50

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni arhiv u Zadru slavi 393. rođendan. Od danas pa do četvrtka, prigodnim programom i raznim zanimljivim izložbama, obilježit će tu značajnu obljetnicu. Godine 1624., 20. rujna, osnovan je Arhiv generalnog providura u Zadru kao preteča današnjeg Državnog arhiva u Zadru.

U arhivu se nalazi oko 7 kilometara građe, što svezaka knjiga i brošura, časopisa, novina, rukopisa i disertacija. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru ističe kako svo to gradivo ima status kulturnog dobra: Možemo spomenuti najstarije arhivsko gradivo koje potječe još iz 10 stoljeća. To su razno razne darovnice, konkretno kralja Petra Krešimira, zatim kupoprodajni ugovori… Mi u Arhivu ovdje imamo i javno-bilježničke spise, ne samo za grad Zadar nego i za ostale dalmatinske gradove, sve od 13. stoljeća pa na dalje, znači pred-mletački period i Mletački period sve do današnjih dana.

Najveći problem zadarskog Državnog arhiva jest prostor, odnosno spremišni kapaciteti. Ante Gverić priznaje da taj problem nije nimalo zanemariv: Nalazimo se u ovoj zgradi već 50 godina. Mi tome doskačemo na način da ugrađujemo pokretne knjižne ormare koji štede prostor. Radimo na taj način da u postojećem objektu nalazimo prostor, ali sasvim je sigurno da će se ovaj Arhiv naći za koju godinu pred izazovom da više neće moći u ovu zgradu primati gradivo i trebat će tražiti druga riješenja.

,,Pogled u oporuku Fausta Vrančića (1551.-1617.)'' naziv je današnje izložbe autorice dr. sc. Ive Kurelac, koja ujedno obilježava i 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića. Primjer je to dobre suradnje među Riječkim i Zadarskim arhivom. Naredna 3 tjedna posjetitelji će moći vidjeti originalnu oporuku slavnoga izumitelja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.