Hrvatski radio

Radio Zadar

40 godina umjetničkog djelovanja Sanje Petrovski

07.07.2017.

12:25

Autor: Katarina Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

23. Zadarsko kazališno ljeto večeras donosi premijeru predstave „Noći koreofrenija". Predstavom će svestrana plesna umjetnica Sanja Petrovski obilježiti 40 godina umjetničkog djelovanja. Izvedba Zadarskoga plesnog ansambla počinje u 21 sat i 30 minuta u zadarskom Kazalištu lutaka.

Sanja Petrovski plesnu je karijeru počela u Primoštenu na baletnim satovima Ane Roje. Nastavila je plesati u baletnom ansamblu splitskog HNK, a odlaskom u Zadar posvećuje se suvremenom plesu. Osnutkom Zadarskog plesnog ansambla prije 26 godina počela je poučavati buduće profesionalne plesače, ali i publiku. Za Zadrane uz suvremeni ples veže se ime Sanje Petrovski koja je često radila poetične predstave u predivnim zadarskim ambijentima, a uz poetičnost – volim kad su predstave duhovite tako da to prosto izniče iz mojih predstava – kaže Sanja Petrovski. 

Ples je za nju povezan s duhovnošću – Dok stvaramo predstavu mi smo sa tim nekim našim duhovnim bićem puno više povezani. 

A u procesu stvaranja govori njezina nova predstava „Noći koreofrenije“. 

Kako to kreće od ideje, od panike, kako to sve zajedno izgleda. O masi ideja koje vas bombardiraju. Što napraviti sa svom tom gomilom stvari koje se nakote u vašoj glavi, kako se lišiti stvari koje su nepotrebne. Kako pročistiti. Ovih 40 godina rada djeluje kao nekakva vrst pročišćenja. 

Zašto je predstavu nazvala „Noći koreofrenije“?

Noć je vezana uz kreativnost. Jutro mi je vezano uz rad, a noć je baš uz kreativnost i tu mračnu stranu koja ipak se pretvara,  na neki način transformira u nešto kreativno. 

40 godina uporna i neumornog plesnog  stvaralaštva Sanje Petrovski najbolji su poticaj njezinim  učenicama koje nastupaju u večerašnjoj predstavi, da nikada ne odustanu od plesa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.