Hrvatski radio

Radio Zadar

50 pjesama za snijeg

16.01.2017.

13:18

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snijeg je ove godine već zabijelio jug zemlje, a zadarski pjesnici željno ga iščekuju i u svom gradu. I to kako bi mogli održati festival ''50 poems for snow'', koji se održava u više gradova diljem svijeta.

Ljubitelji poezije okupit će se kod Pet bunara i krenuti prema Parku kraljice Jelene, gdje će tri pjesnika čitati poeziju. Sve to, naravno, bude li snijega. U festival, koji je prije nekoliko godina krenuo iz Zagreba, ove su se godine uključili i pjesnici iz Zadra.

Festival koji se održava prve noći kada padne malo veći snijeg, noću, u nekom parku koji se zabijelio.
Zadar nam je eto posebno zanimljiv pošto u zadru jako rijetko pada snijeg. Taj moment ustvari čekanja snijega shvatili smo da je to odlična stvar jer ta poezija nije nešto što često dolazi, nešto što je stabilno, čvrsto, ona je kao pahuljica, nešto što se dogodi ili ne primijeti ili ne, onda ode - objašnjava Želimir Periš, predsjednik Udruge zadarskih pisaca Zapis. 

Festival obuhvaća devet zemalja, a u Hrvatskoj se ove godine već uspješno održao u Zagrebu, Sisku i Osijeku. Ovogodišnji festival posvećen je grčkom pjesniku Kavafisu, pa će uz autorske, pjesnici čitati i njegove pjesme.

Što mi čekamo na trgu okupljeni, to barbari treba danas da stignu, zašto je u vijeću sav posao stao, zašto vijećnici sjede, ne donose zakone, zato što će danas stići barbari.

Posljednji put pahulje su zabijelile Zadar prije četiri godine. No ova nam je zima već pokazala da od nje možemo očekivati sve, pa i snijeg.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.