Hrvatski radio

Radio Zadar

57. Glazbene večeri u Sv. Donatu otvara "Opera je u zraku"

10.07.2017.

13:51

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na drevnome zadarskome Forumu u četvrtak, 13. srpnja, počinju Glazbene večeri u Sv. Donatu. 57.-mo izdanje jednog od najdugovječnijih hrvatskih ljetnih festivala svečano će otvoriti „Opera u zraku" - veliki koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i solista pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića.

Do 10. kolovoza Večeri donose sveukupno 11 koncerata, a najveći i prava poslastica bit će zadarska izvedba Beethovenove 9. simfonije! - najavio je uz ostalo umjetnički direktor Glazbenih večeri u sv. Donatu Jurica Šoša:

       Zadarski komorni orkestar uz našu pomoć izvodi svih devet Bethovenovih simfonija i došli smo do vrhunca, do 9. Bethovenove, koja će ovom prilikom okupiti preko 120 izvođača na sceni zadarske katedrale, bit će poprilična gužva, ali vjerujem da će se svima koji se nađu, koji uspiju doći na taj koncert, taj doživljaj sigurno isplatiti.

Jurica Šoša je uz ostalo istaknuo dolazak jednog od vodećih svjetskih violinista Nemanje Radulovića, na povratku s azijske turneje. Od ostalih koncerata, nastupit će i Zagrebački kvartet koji nismo čuli 8 godina, dolazi još i talijanski barokni ansambl s interesantnim ''Glazbenim dvobojem'' kao i Zbor HRT-a i Barokni instrumentalni nasambl.

Ukupni proračun Večeri iznosi 920 tisuća kuna, od čega je najveći dio, 650 tisuća kuna, osigurao Grad Zadar - kazao je Roman Segarić, predsjednik Upravnog vijeća festivala. Ministarstvo kulture sudjeluje sa 150 tisuća kuna. Tu su još dvije turističke zajednice, sponzori i vlastiti prhodi.

Četiri koncerta su besplatna, a cijene ostalih variraju od 50 do 80 kuna. Za pretplatnike iznos je smanjen na 250 kuna, a tu je i kartica Prijatelji glazbenih večeri u sv. Donatu. Iznosi 40 kuna i osigurava mjesto za koncert po izboru. kazala je Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar. Učenici glazbene škole i studenti Muzičke akademije po koncertu plaćaju 20 kuna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.