Hrvatski radio

Radio Zadar

70 godina DVD-a Sali : Borba s vatrom u slobodno vrijeme

29.08.2022.

11:44

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Članovi DVD-a Sali na intervenciji kod PP Telašćica

Članovi DVD-a Sali na intervenciji kod PP Telašćica

Foto: DVD Sali / Radio Zadar

Sutra se obilježava 15. godina od stradavanja vatrogasaca u kornatskoj tragediji. Upravo ovaj događaj potaknuo je Saljanina Juricu Ušalja da se priključi DVD-u Sali, jednom od najstarijih u Zadarskoj županiji - ove godine društvo koje ima 60 članova obilježava 70 godina postojanja.  U požaru koji je početkom ovoga mjeseca u nekoliko navrata gorio kod Parka prirode Telašćica članovi ovog DVD-a su se 8 dana neprekidno smjenjivali dežurajući na terenu. 

Članovi udruge spremno pristaju na odvajanje svog privatnog vremena u svakom trenu, kaže Ušalj koji je s kolegama iz javnih i dobrovoljnih postrojbi 8 dana dežurao gaseći požar na nepristupačnom terenu kod Parka Prirode Telašćica početkom kolovoza. O tome više u reportaži koju donosimo sutra , 30. kolovoza , u Jutarnjem programu Radio Zadra od 10 do 11 sati. 

 


Bio je pod kontrolom do trećeg dana i tada se opet aktivirao tamo gdje je bilo sve natopljeno…u korijenima, problem je što nema dima, ne vidi se plamen, vatrogasci prođu po rubu ali jednostavno moraš kleknuti na sve 4 i popipati svaki milimetar da možeš potvrditi da je on ugašen, misliš sve je u redu ali u biti on gori negdi u korjenu…

J. Ušalj

Članica DVD-a Sali na intervenciji

Članica DVD-a Sali na intervenciji

Foto: DVD Sali / Radio Zadar

 30-ogodišnja Matea Morović u DVD-u ima i brata i sestru. Od svibnja je članica ovoga društva. Još je 5 žena u DVD-u Sali. Najteže je smiriti sina dok je na intervenciji više dana, kaže Matea: 


Imam sina od 4 godine , prvi dan kad sam dobila poruku da je požar sam radila, s posla sam krenula na intervenciju , nije me bilo dva dana doma i sin me zove i samo me pita Mama jesi ti dobro? Ja govorim Jesam. Ali vidio sam veliki dim i kanadere, samo da te pitam jesi li ti izgorila ? Ma nisam, sve je u redu. A onda dobro, nastavi gasiti…

M. Morović

Više u tonskom prilogu : 

DVD Sali

Ušalj ukazuje na primarnu potrebu dobrovoljnih vatrogasaca na jugozapadnom dijelu otoka : Nama treba kuća, krov nad glavom, vozila nam propadaju na parkiralištu gdje su izložena svim atmosferskim utjecajima - poručuje zapovjednik DVD-a Sali ukazujući na potrebu izgradnje vatrogasnog doma u Salima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.