Hrvatski radio

Radio Zadar

70 godina javnozdravstvene djelatnosti na zadarskom području

30.11.2016.

13:44

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski Zavod za javno zdravstvo predstavio je danas svoju monografiju o 70 godina javnozdravstvene djelatnosti na zadarskom području, autora Mladena Masara. Dokument je to o nastanku i opstanku javnozdravstvene djelatnosti, ali i ukoričeni dio povijesti našega grada - rečeno je na promociji.

Knjiga obuhvaća razdoblje od kraja Drugog svjetskog rata do današnjih dana, kroz to vrijeme opisuje aktivnosti i doprinos Zavoda u zajednici navodeći niz zanimljivih i manje poznatih podataka - navodi Marina Blažević Longin, zamjenica ravnatelja zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo:

Primjerice, mnogi možda ne znaju da su se počeci laboratorijske djelatnosti sadašnjega Zavoda u 1944. godini nalazili u prostorima samostana sv. Nikole, a to je ona ugasla crkva kod zgrade županije, gdje je kroz 19. i dijelom 20. stoljeće bila smještena djelatnost vojne bolnice.

Ti i slični zaboravljeni podaci ugledali su u monografiji svjetlo dana uz niz zanimljivih i vrlo vrijednih starih fotografija od kojih autor knjige Mladen Masar posebno ističe onu Zvonimira Barbarića:

Panoramski snimak Zadra sa zvonika sv. Stošije u dva smjera, dvije fotografije načinjene 1951. Njih sam na kraju usporedio s današnjim stanjem da bi zaokružio nešto što bi bila cjelina 70 godina o kojima se govori, a zašto je zanimljiva, zato što je to idealna prilika da se vidi kako je Zadar tada izgledao i ustvari u kojim je uvjetima sam Zavod krenuo s radom.

Od početaka do danas jedno se nije mijenjalo - primjećuje ravnatelj Zavoda Zoran Škrgatić:

Mogu reći da je tijekom čitavoga rada Zavoda na čelu Zavoda uvijek bila jedna dobra ekipa koja je imala svoje vizije, svoja dobra razmišljanja, koja su vodila naprijed.

Pa se tako zahvaljujući njihovom predanom timskom radu zadarski Zavod svih ovih godina uspješno održava u samom vrhu javnozdravstvene djelatnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.