Hrvatski radio

Radio Zadar

70 godina Paške sirane

23.09.2016.

18:35

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrhunsku hrvatsku deliciju i jedan od naših najpoznatijih brendova, paški sir, prva je komercijalizirala Paška sirana koja obilježava 70 godina rada.

Iako tajnu većinom tražimo u recepturi, kod proizvodnje paškog sira onu najveću ipak krije sam otok.

Bura koja puše nosi minerale s mora na kopno, ovca jede travu i sve to skupa napravilo sir koji je evo zaista specifičan i razlikuje se od drugih sireva. Za njega je posebno to što je kad ga jedete onda ga osjetite kako se topi u ustima. -objašnjava Ante Oštarić - direktor Paške sirane.

Iz Paške sirane izlazi već 70 godina, otkada se desetak otočnih ovčara udružilo i pokrenulo proizvodnju paškog sira. Osim osuvremenjivanja tehnologije, od tada do danas nije se mnogo toga promijenilo.

Mi smo dan danas manufaktura, praktički jedna mala obitelj, sve ovo što vidite oko sebe to je svaki posebno ručno napravljen to je ručni proizvod sa recepturom od prije 500 godina. - kaže Oštarić.

Sirana je othranila mnoge otočne obitelji. Dok ona slavi 70tu obljetnicu postojanja, gospodin Nikola odrađuje 35. godinu staža u sirani.

Svaku godinu je sve bolje, u početku je bilo loše, nije bilo dovoljno sredstava, što dalje to bolje. - prisjeća se radnik Nikola Kustić.

A dalje uz nove, mlade ljude. Marija se zaposlila prije tri mjeseca.

Za sad perem sir, okrićem sir, pakujem sir i tako. Jel teško? Pa za mladu ženu je, ali sve je to dobro. - zadovoljna je radnica Marija Lončarić.

Dobro je dok se radi, kažu, a radi se punom parom. Uz paški, proizvodi se još desetak vrsta sireva koji putuju na gotovo sva svjetska tržišta.

Ovo se zove obrezivanje vrhova, dotjerujemo sir tako da bi na kraju kad završi na tržištu bio onako lijep kako ga svi znaju Upravo ste naišli na proizvodnju sira s tartufima, to je malo delikatesniji sir, specijalna proizvodnja, radi se o malim količinama, ali visokoj cijeni proizvoda. -objašnjava rukovoditelj Nenad Škoda.

Visoku cijenu drži i paški sir, jer za jedan kilogram treba i do sedam litara mlijeka. Mlijeko koje dobivaju od vlastita stada, tri tisuće ovaca, zadovoljava tek dvadesetak posto godišnje proizvodnje paškog sira. Ostatak dolazi od kooperanata s cijelog otoka.

Paški sir stvarno je najcjenjeniji hrvatski sir i zaista svatko zna za njega, tako da što se tiče brendiranja mislim da smo sve tri otočne sirane jako puno napravile što se tiče toga, što se tiče zaštite nažalost još paški sir nije zaštićen, međutim nadam se u skorije vrijeme da će bit. - kaže Martina Pernar Škunca.

Iz Paške sirane godišnje izađe oko 800 tona sira. Od toga samo 100 tona paškoga. Tržište pita još, ali otok šuti.

Paški sir je limitiran, njega ima koliko ima, zadnjih godina nešto se povećala proizvodnja ali to je na uštrb vinogradara i drugih pašnjaka, a daljnje širenje to bi moglo ići ali samo na uštrb kvalitete, jer Pag je otok, paškog ima toliko koliko ima. - ističe Ante Oštarić.

A interesa ima u cijelom svijetu. U njegovom okusu uživaju gurmani na čak četiri kontinenta. Izvozi se po cijeloj Europi, u Ameriku, Australiju, a uskoro kreće i u osvajanje Azije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.