Hrvatski radio

Radio Zadar

80 milijuna kuna u Cromarisovo mrijestilište u Ninu

12.09.2013.

12:15

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od najvećih hrvatskih investicija u prehrambenoj industriji. U protekle 4 godine Cromaris je u modernizaciju tehnologije za uzgoj bijele ribe uložio više od 200 milijuna kuna, što je ove godine rezultiralo povećanjem proizvodnje za 35 posto. Najveći aktualni investicijski projekt tvrtke je rekonstrukcija mrijestilišta u Ninu, kaže predsjednik Uprave koncerna Goran Markulin.

Kamenice te uzgojeni pagar i zubatac - novi su proizvodi koje je ove godine tržištu ponudio zadarski Cromaris koji zapošljava 282 ljudi.


"Potrebno je proširiti taj pogon jer je njegov kapacitet nedostatan, stoga u pogon i popratne objekte ulažemo 80 milijuna kuna tijekom ove i iduće godine. Time mislimo doći na kapacitete s kojima ćemo u potpunosti moći zadovoljiti naše potrebe, a istodobno ponuditi riblju mlađ i drugim hrvatskim uzgajivačima, dobit ćemo mrijestilište koje je reprezentativno, na razini najmodernijih europskih mrijestilišta danas." - kazao je G. Markulin.

Cromaris je danas jedan od 15 najvećih mediteranskih, a time i svjetskih proizvođača bijele ribe. Ove bi godine prodaja 4 tisuće tona ribe i ribljih proizvoda trebala tvrtki donijeti 180 milijuna kuna prihoda, kazao je uz ostalo Markulin na predstavljanju rasta i investicija tvrtke, u preradbeno- distribucijskom pogonu tvrtke u zadarskoj Gaženici. Plan za 2014, je proizvodnja 5 tisuća tona i ulazak u 10 najvećih uzgajivača bijele ribe na Mediteranu. Tu je i borba za što bolju poziciju na europskom tržištu gdje se već Cromaris izborio za zapaženo mjesto – na talijanskom tržištu koje je najveći konzument uzgojene ribe već su zastupljeni sa 1500 tona odnosno 2 i pol posto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.