Hrvatski radio

Radio Zadar

"Adio vitre" za mogući adio prokišnjavajućim čekaonicama busa

07.11.2020.

13:26

Autor: M. Savić

"Adio vitre" za mogući adio prokišnjavajućim čekaonicama busa

"Adio vitre" za mogući adio prokišnjavajućim čekaonicama busa

Foto: - / -

Danas je ispred Kneževe palače u Zadru izloženo 7 grafičkih rješenja moguće implementacije ideje Zelenog grada na primjeru mikrolokacije autobusne postaje u Zadru. Naime, idejna rješenja rezultat su nedavno održane 4. Gradionice, s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora.

 


Arhitekti Zadra,Eko udruga i Grad Zadar,prvu nagradu dodijelili su rješenju "Adio vitre", modularnom sustavu autobusnih postaja u Zadru, kako bi se funkcionalnošću, dizajnom, novom tehnologijom i praktičnošću omogućilo građanima da ih lakše koriste. Kako je naziv logično vezan za obranu od kiše, vjetra i ostalih nepogoda zaštita od prejakog sunca rješava se tzv. zelenim krovom. Elementi održivosti samo postaje su uz navedeno i solarni paneli. Infoloča s obje strane nudi informacije o voznom redu, turističkim atrakcijama i zabavi u gradu. Tu je i prostor za prakiranje bicikla i spremnici za odvajanje otpada. Ovakva rješenja normalna u razvijenim zemljama kod nas će ipak pričekati. Glavni organizator Petar Kozina:

"Kad pogledamo urbane prostore, posebno trgove i ulice, tamo nedostaje zelenila. Pri tome ne mislim na zelene oaze poput Vruljice i Musapstana, no ako govorimo o urbanistički uređenom zelenilu u samom gradu, toga nam nedostaje.Činjenica je da nam se zelenilo u urbanim sredinama svelo na 20 do 30 posto parcele gdje se traži slobodna zona parcele kao zelena površina."

Dio događaja je i Eko udruga Zadar. Javni prijevoz u fokusu je ovogodišnjeg rada zelenih i bez obzira na zastoj zbog poznatih virusnih razloga malo su prikočili priču dodaje Nives Rogoznica:

" Ipak radovi koji su ove godine pristigli govore u prilog da će danas, sutra Zadru trebati takva čekaonica koja će ne samo biti ugodna za čekanje prijevoza već i informativna".

Za kraj, još malo o nagradama; 2.pripada arhitektonskom rješenju "Stanica" koja nije nužno zelena koliko modernistička dizajnomi funkcionalnošću dok 3. mjesto prema ocjeni stručnog suda dobiva "Gibanica" koja nema prehrambenih konotacija već se kroz tu postaju lako giba. A možete i puniti pametne telefone.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.