Hrvatski radio

Radio Zadar

Adria pod povećalom Porezne uprave

22.08.2013.

11:17

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog sumnje na zlouporabu prava prekinut je postupak predstečajne nagodbe nad Adriom, odlučilo je nagodbeno vijeće FINE.

Postupak se može nastaviti nakon okončanja postupka provjere zlouporabe prava oko robnih rezervi Adrie te ugovora o najmu radnika i postrojenja Adriji Zadar 1, a koje provodi Porezna uprava. Postupak je prekinut na zahtjev Porezne uprave, odnosno Ministarstva financija nakon indicija o mogućim zlouporaba u Adriji. O nalazu rješenja Porezne uprave ovisit će sudbina ovog zadarskog riboprerađivača, kaže dopredsjednik PPDIV-a Ivica Blažević. Utvrdi li izvid nepravilnosti, tada kaže Blažević: 

U tom slučaju se otvara mogućnost stečaja Adrie. Ukoliko se ne utvrde nepravilnosti u tom se slučaju može nastaviti s predstečajnom nagodbom. Pravno formalno u ovoj situaciji bi svaki vjerovnik mogao pokrenuti stečajni postupak međutim ne znam što s tim dobiva, smatra dopredsjednik PPDIV-a Ivica Blažević.

Podsjećamo, predstečajna nagodba nad Adriom pokrenuta je 18. ožujka ove godine , a vjerovnici su, među kojima je najveći država, prijavili 40 milijuna kuna potraživanja. U planu restrukturiranja, u koji su bila uračunata i sva potraživanja radnika, Uprava je od vjerovnika zatražila otpis 50 % potraživanja, te reprogram dugova,  no vjerovnici su takav plan odbili. Novi plan trebalo je izraditi Ministarstvo financija, no ono to još nije učinilo iako je rok istekao. Sve u svemu sudbina ovog značajnog zadarskog riboprerađivača i njegovih 286 radnika u rukama je Ministarstva financija , odnosno države. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.