Hrvatski radio

Radio Zadar

Adventska bajka podno Velebita

10.12.2017.

11:50

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove godine ne samo na kontinentu, nego i uz more, gotovo svako mjesto ima svoj adventski sajam. I uglavnom jedan sliči na drugi. Potražili smo drukčiju adventsku priču i pronašli je uz Zrmanju, pod Velebitom, u Kruševu.

Adventske kućice, kuhano vino, fritule, koncerti i druga događanja - gotovo da je istovjetan recept u svakom hrvatskom gradu u ovo doba godine. Umjesto gužve i blještavila, subotnju večer proveli smo u bajkovitoj priči o adventskoj kočiji. Nedostajao je još samo bijeli pokrivač. No, za osjet hladnoće u Kruševu se pobrinula velebitska bura. A na zamisao o konjima i kočiji došla je Romana Župan. U ambijent se prigodno uklopila i priča o štalici.

I kroz taj vjerski aspekt, štala je nešto što su sva djeca, pa i ja kad sam bila mala sam gradila ispod našega bora. A sad štala malo drukčije izgleda nego tada, pa svi imaju priliku da dođu i da vide kako to izgleda, kaže Romana. I ne samo vidjeti - nego se i besplatno provozati pravom kočijom okićenom fenjerima i toplim dekicama. A za udobnu vožnju se brine Josip Plavec iz kalničkoga Orehovca. Njegovim konjima stalno mora svirati glazba. Konje kao i ljude muzika opušta i konji vole muziku, kaže veseli kočijaš.  

Ante, Antonio i Marko morali su pričekati treću turu, kako bi se prvi put kočijom odvezli u noćnu vožnju. Nisam se nikada vozio u kočiji. Mislim da je uzbudljivo, kaže Ante, a Antonio dodaje kako je nekada u Kruševu bilo puno konja, ali ne i takvih kočija. Najmanji Marko jedva se čekao uspeti u kočiju. Nije mu smetala ni jaka bura. Je malo rukama, ali to je nebitno, kaže maleni. 

Na imanju Županovih konji su sastavni dio turističke ponude. Kao što bi rekao Đuro Župan, konji su se vratili u Kruševo. Konji su ovdje imali vrlo važnu egzistencijalnu ulogu. Živjeti u planini bez konja je praktički bilo nezamislivo. Kako poljoprivredni, tako i svi ostali resursi, koje smo mi koristili, od drveta do svega ostaloga, nije praktički bilo moguće bez konja ili magarca, kaže Župan.

Mislilo se ovdje na svaki detalj, pa i na odabir konja - riječ je isključivo o hrvatskim toplokrvnjacima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.