Hrvatski radio

Radio Zadar

Afričko blago u Pakoštanima

01.06.2015.

11:57

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pakoštanska uvala bila je značajno antičko središte, o čemu svjedoče bogata arheološka nalazišta - rimska solana i luka, uz njih i dva brodoloma u podmorju. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, istražuje jedan od njih, uz otočić Babuljaš.

Kolika je bila veličina broda, još se ne zna, za sad su pronađene velike količine nalaza, svi proizvedeni u sjevernoj Africi. Prema količini nalaza, a izvađen je tek dio, moglo bi se pretpostaviti da je brod bio dug 20-ak metara, Ispod njega, drugo je zemaljsko vrijeme, pa je nalazište dvoslojno, brod se naslonio na brončano doba.

Iz brončanog doba imamo zanimljiv nalaz, kremenu strelicu, koja je služila za lov, a uz nju i dijelove krenemih nožića. - napominje Mladen Pešić iz Međunarodnog Centra za podvodnu arheologiju, Zadar, voditelj Odjela za dokumentaciju i edukaciju. 

Afričkim proizvodima na antičkom brodu prevladavaju amfore, za maslinovo ulje, ali i riblje prerađevine.

To su neke vrste umaka, koji su se koristili kao dodatak jelima, osim što su solili ribu kao danas. - kaže Pešić.

Značaj istraživanja brodoloma, osim vrijednih nalaza, poput ovog unikatnog luksuznog posuđa, je i tome što daje i upotpinjuje sliku o antičkoj trgovini i trgovačkim vezama. 

 Neki određeni nalazi i komadi nas upućuju da je on vjerojatno plovio i kroz Egejsko more, i doplovio u Jadran, teško je reći kuda, ali u to doba je rijeka, antička Trsatika, bila odredište velikom broju brodova, objašnjava Luka Vekić, ravnatelj Centra.  

Imamo priliku ugostiti studente iz svih dijelova svijeta, koji s nama dobivaju praksu u podvodnoj arheologiji, jer nemaju mogućnosti to nigdje drugdje - dodaje Marina Šimičić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.