Hrvatski radio

Radio Zadar

Aglomeracije Biograd i Preko Kali ispunile uvjete, uskoro ugovori

04.06.2020.

07:02

Autor: rdz

Foto/ Zadarska županija

Foto/ Zadarska županija

Foto: - / -

Na stranicama Zadarske županije objavljeno je kako su aglomeracije Biogradska rivijera i Preko - Kali ispunile su sve preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje.


Dvije velike aglomeracije na području Zadarske županije, Biogradska rivijera i Preko - Kali ispunile su sve preduvjete za potpisivanje gotovo milijardu kuna vrijednih ugovora za projekte izgradnje vodovoda i odvodnje. Zaključak je to radnog sastanka zadarskog izaslanstva s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Markom Pavićem te ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

„Ministri su potvrdili da naše dvije velike aglomeracije imaju pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, a kroz iduća dva tjedna taj bi zaključak na Vladi trebao dobiti i formalnu potvrdu. S obzirom na stroga pravila Europske komisije, prije samih potpisa ugovora ministar Pavić će zatražiti povećanje limita ugovaranja, a vjerujem da će to biti riješeno u što skorijem razdoblju. Ovo je potvrda kvalitetno pripremljene dokumentacije na čemu naše jedinice lokalne samouprave sustavno rade već nekoliko godina“, istaknuo je župan Božidar Longin dodavši da je riječ o projektima od strateškog značaja za Zadarsku županiju, jer je izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže iznimno važna za dodatni razvoj kvalitete života u našim gradovima i općinama.

U izaslanstvu Zadarske županije na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, gdje je središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, bili su i i gradonačelnik Biograda Ivan Knez, direktor tvrtke Komunalac Marin Colić, općinski načelnici Pakoštana Milivoj Kurtov, Sv. Filipa i Jakova Zoran Pelicarić, Pašmana Krešimir Ćosić, Preka Jure Brižić, Kali Marko Kolega te predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.

„To je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za naš kraj. Da Hrvatska nije članica Europske unije tko zna kada bismo osigurali ovako velika financijska sredstva za vodovod i odvodnju“, naglasio je gradonačelnik Knez, a zadovoljstvo nisu krili niti otočani.

„Sretni smo i ponosni što smo dobili potvrdu dobrog rada u pripremi ovog, za nas, iznimno važnog projekta. Ovo je dokaz kvalitetne sinergije općina Preko i Kali, Zadarske županije i Vlade RH“, dodao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko zahvalivši ministrima na podršci u realizaciji projekata.

Podsjetimo, u Zadarskoj županiji već su odobrena sredstva od gotovo milijardu kuna za dvije velike aglomeracije, Zadar – Petrčane (567 milijuna) i Nin-Privlaka-Vrsi (432 milijuna) na kojoj su radovi započeli prije godinu dana.

Uskoro potpis ugovora za osam projekata vrijednih 28 milijuna kuna

Hrvatske vode osigurale su dodatnih 28,2 milijuna kuna za osam projekata na području Zadarske županije, a ugovori bi trebali biti potpisani kroz nekoliko tjedana:

Izgradnja sustava javne odvodnje Bibinje – Sukošan (2 milijuna kuna), Izgradnja oborinske odvodnje naselja Bokanjac u Zadru (2 milijuna kuna), Izgradnja vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje naselja Sveti Filip i Jakov (1,87 milijuna kuna), Izgradnja kanalizacijskog sustava Biogradske rivijere - Sv. Filip i Jakov (2,5 milijuna kuna), Izgradnja odvodnog cjevovoda u Povljani iz VS Smokvina do naselja Dubrovnik (3,1 milijuna kuna), Izgradnja vodoopskrbe na području podvelebitskog pravca (9,5 milijuna kuna), Vodoopskrbni sustav Benkovca (5,75 milijuna kuna), Izgradnja kanalizacijskog sustava Zemunik Donji - Podsustav Centar (1,5 milijuna kuna).

1.jpg

1.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.