Hrvatski radio

Radio Zadar

AGRRA - 5 milijuna kuna za promociju domaće hrane i gastronomski turizam

20.10.2020.

12:22

Autor: Radio Zadar

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije odobren je projekt vrijedan pet milijuna kuna kojim će se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma. U sklopu projekta će se istražiti kulinarska baština, recepti i stare metode pripreme jela kako ne bi pala u zaborav.

Tradicionalna hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja i predstavlja osnovni dio kulturne baštine. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini, te mogu doprinijeti poboljšanju turističke ponude.

Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav. Povezivanje gastronomije i turizma ne samo da pomaže brendiranju odredišta, već pomaže i u promicanju održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine. Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme jela prijeti rizik nestajanja zbog sve veće globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga će se u sklopu projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio njihov zaborav.

Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Tijekom projekta izradit će se staze kulinarske baštine na kojima će turisti moći isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, uredit će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska baština ovog područja.

Projekt „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA” sufinanciran je iz Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. programa.

Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 €. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a partneri su: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton, Općina Tivat i Zadarska županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.