Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ajmo dico glagoljati"

09.09.2013.

12:46

Autor: aperica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 12. do 15. ovoga mjeseca na više lokacija u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Polači, Benkovcu i Radašinovcu održat će se festival Slovo rogovsko, posvećen očuvanju glagoljice. U bogatom programu izdvaja se predstavljanje časopisa Slovo rogovsko.

Uz to prof. Danijela Deković, predsjednica Udruge Glagoljaša Zadar izdvaja predstavljanje jednog misala…..…..

"Izdvajamo časopis o glagoljici specijaliziran za Zadarsku županiju, zapravo Zadar i naša županija po prvi put dobivaju takav časopis, tajna je predstavljanje jošg jednog misala koji se nalazi u Turskoj, u nekadašnjem Carigradu, a današnjem Istambulu, bit će predstavljen , ne u originalu jer Turci ne dozvoljavaju njegov odlazak iz Turske pa će preslika misala biti predstavljena u Polači. To je misal Hrvoja Vukčića Hrvatinića kojeg su Turci iz Bosne odnijeli kad je Bosna pala pod Tursku i danas se misal čuva kao nacionalno blago turske države."" - kazala je D. Deković. 

Svečanost otvorenja uz klapsku večer posvećenu maestru Ljubi Stipišiću Delmati najavljena je za četvrtak navečer u staroj školskoj zgradi u Svetom Filipu i Jakovu. 

Želja je organizatora da okupljanje glagoljaša postane i prepoznatljiva turistička manifestacija u posezoni kao što su u predsezoni uspjeli postići Festivalom cvijeća - istaknula je direktorica turističke zajednice Sv. Filipa i Jakova Klara Eškinja Glavan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.