Hrvatski radio

Radio Zadar

Akcija Maslenica osnažila je vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske

20.01.2017.

14:15

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru danas središnja svečanost obilježavanja 24. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

I ove godine središnji događaj bio je mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u akciji.

U akciji su sudjelovali branitelji iz svih hrvatskih krajeva, ističe koordinator obilježavanja akcije, Željko Dilber: Ono što daje poseban značaj akciji Maslenica je nešto što se po prvi put dogodilo na području Republike Hrvatske, a to je sinergija svih postrojbi, cijele države.

Akcija maslenica bila je, ne samo vojna, već i diplomatska pobjeda Hrvatske. Međunarodnoj zajednici tada se nije žurilo riješiti situaciju na području Hrvatske, i da nije bilo odlučnosti hrvatskog vodstva i spremnosti hrvatskoga naroda da bude svoj na svome, mi bi i danas bili u situaciji u kojoj je Cipar, kaže Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata: Hrvatska je ostvarila svoj cilj, povezala je sjever i jug zemlje i jasno pokazala i pobunjenim srbima i međunarodnoj zajednici da je ovo hrvatski teritorij, da je Hrvatska međunarodno priznata država i da će ona učiniti sve, ake ne mirnim onda vojnim putem da vrati svoj okupirani teritorij.

 

Akcija Maslenica pokazala je da svoju zemlju možemo osloboditi sami. Političkom vodstvu zemlje ona je bila i snažna poluga za jačanje političkih pozicija na međunarodnoj sceni, ali također ne smijemo zaboraviti da smo akcijom Maslenica, naglasio je ministar obrane Damir Krstičević:  

Operacijom Maslenica našim braniteljima cijelom hrvatskom narodu osnažili smo vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske. On je ostao i do danas I takav će biti zauvijek.  

 

Akcija Maslenica bila je najava pobjedonosne Oluje. Na žalost, velika pobjeda nije bila bez žrtava. Život je tijekom i nakon akcije Maslenica izgubilo  127 branitelja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.