Hrvatski radio

Radio Zadar

Akcija mladih pobrojala invalide zaposlene u javnim službama

05.12.2017.

12:13

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon dugogodišnjih obmana vladajućih kako su za njih osobe s invaliditetom bitan segment društva, odlučili smo ispitati kakva je situacija sa zapošljavanjem osoba s invaliditetom u Zadarskoj Županiji, Gradu Zadru i svim poduzećima čiji su oni osnivatelji.

Sve ukupno njih 24! Rezultati su poražavajući, a prvi na Tablici srama su upravo institucije i poduzeća koja imaju najviše zaposlenika a samim time i najviše prostora za osigurati osobi s invaliditetom dostojanstven život.

Institucija/poduzeće

Ukupno zaposlenih

Osobe s invaliditetom

%

Zadarska Županija

139

3

2.16

Čistoća d.o.o.

323

3

0.6

Liburnija d.o.o.

244

3

1.2

Dom za starije i nemoćne

118

4

3.39

Nasadi d.o.o.

 139

     4

2.80

Zavod za javno zdravstvo

124

0

0

Kazalište lutaka

30

0

      0

Narodni muzej

21

0

      0

Odvodnja d.o.o

81

4

      5      

Grad Zadar

195

11

  5.6       

Zadra Nova

15

1

 6

Višnjik d.o.o.

53

4

  7.6

Eko d.o.o.

10

1

 10

Zadar sport

15

2

    13      

Obala i Lučice d.o.o.

45

6

    13      

Inovativni Zadar d.o.o.

5

1

22.22    

Županijska uprava za ceste

10

0

0

Županijska lučka uprava

10

0

0

Inovacija

7

0

 0

 

 

 

 

Ukupno

1584

47

 

     3%    

 Tablica Srama.

Stanje zaposlenih osoba s invaliditetom na dan 26.09.2017.

Tablica srama nam kaže da od ukupno 1584 zaposlenika koji rade u ukupno 19 institucija i poduzeća osnovana od jedinice lokalne samouprave njih 47 su osobe s invaliditetom što čini ukupno mizernih 3%. Udruga tjelesnih invalida Zadar broji 905 članova a iz udruge tvrde da ih je još puno više koji nisu članovi udruge. Od sljedećih poduzeća nismo dobili nikakav odgovor: Tržnica, Vodovod, Agrra, Ceste Zadarske županije, Zračna luka Zadar.

Kaže dalje župan Longin:

"Županija na sve načine pokušava pomoći, no znam da to nije dovoljno jer su pomaci, gledani vašim očima, i premali i prespori".

Pa tu i je problem što vaše i naše oči nisu nažalost iste oči. Naše oči ne gledaju gdje ukrasti, kome lagati ili koga prevariti. Naše nas oči vide kao punopravne članove zajednice, a ne kao neku socijalnu skupinu koju posjećujete jednom godišnje i onda joj još i bezlično lažete!

Ali dobro, nećemo biti maliciozni. Ipak ste na kraju izjavili:

"Kako bismo otklonili niz problema i ograničenja s kojima se susrećete, a prije svega kako bismo vam pomogli da se uključite u tržište rada, svi se moramo dodatno angažirati. Iskreno vjerujem da će se u budućnosti to promijeniti".

Na tragu vašeg pomirljivog zaključka odlučili smo vam poslati u hitnu proceduru:

"Prijedlog da se prilikom objavljivanja natječaja za zapošljavanje u Županiji i poduzećima kojima je županija osnivač obavezno uvede uvjet da osobe koje zadovoljavaju kriterije iz Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom imaju prednost pri zapošljavanju pod uvjetom da imaju potrebnu stručnu spremu ".  

Isto tako inzistiramo od vas da po žurnom postupku osmislite, prilagodite, osigurate ili kako god vi to nazivate, radna mjesta za osobe s invaliditetom kako bi nam se do sljedeće godine ukupni postotak povećao do civilizacijskog minimuma od 5%.  Na taj način bi poslali poruku svima da je jučer na obilježavanju došlo do zabune i da vi stvarno želite vidjeti našim očima!

 Ante Rubeša - Akcija mladih Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.