Hrvatski radio

Radio Zadar

Ako još nisi...Skini pametno, ako jesi - testiraj se

30.11.2018.

13:46

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Jednostavnim testiranjem i pravodobnim liječenjem danas oboljeli od AIDS-a i virusnih hepatitisa mogu osigurati kvalitetan život – poruka je predavanja koje je u povodu mjeseca borbe protiv Aids-a u Udruzi Porat održao zadarski infektolog dr Boris Dželalija.

Godišnje se u Hrvatskoj bilježi 100-injak novooboljelih, na području Zadarske županije jedan do dva slučaja, po čemu spadamo u zemlju niske incidencije. Na drugu stranu, zadnjih godina u Hrvatskoj se uočava veća pojavnost oboljelih od HIV-a, upozorava dr  Dželalija. 

Danas AIDS  nije onakva bolest kakva je bila prije 10-15 godina, preko dvije trećine oboljelih u svijetu se liječi, što znači da medijske kampanje daju rezultate :  Njihovo znanje, spoznaja da su bolesni je 70 posto, to je vrlo bitno, znači tek 30 do 25 posto osoba u svijetu koje se kreću i šire ovu bolest ne znaju da je imaju , a nekada je bilo obrnuto – 70 posto ih nije znalo da je imaju, kazao je dr Dželalija.

U našoj zemlji je od 1986. Zabilježeno 1618 oboljelih, na području Zadarske županije 43-oje .  Liječnici i udruge rizične skupine zato pozivaju na izbjegavanje rizičnog ponašanja i testiranje.  Sestra Tea Peroš s Odjela za infektologiju Opće bolnice Zadar danas je na predavanju u udruzi Porat demonstrirala jednostavno testiranje: Evo ja radim brzo testiranje na hepatitis C iz krvi koju vadim iz prsta, test je gotov za nekakvih par minuta nakon što stavim krv u ovaj mali prozorčić, stavim reagens koji potom očita je li test pozitivan ili negativan . Što se HIV-a tiče treba doći u bolnicu na transfuziju i izvaditi markere na HIV. Besplatan pregled jetre Fibroscanom,  to je ultrazvučno snimanje sondom da se vidi koliko je oštećenje jetre, onda slijedi daljnje liječenje i terapija.

 A sve kako bi se pravodobnim otkrivanjem bolesti oboljelom omogućio kvalitetan život kao da je riječ o nekoj drugoj kroničnoj bolesti, napominje dr Dželalija:  Ukoliko se pravodobno počne s terapijom, lijekovi omogućuju tim ljudima da žive gotovo kao da nisu bolesni jer ima veliki broj lijekova i na taj način se izbjegava rezistencija. 

Test i savjet o prevenciji AIDS-a i hepatitisa C možete dobiti u zadarskoj Poliklinici, udruzi Porat, prostorima Crvenog križa kod crkve sv Šime, na Odjelu za transfuziju, a mladi – jednostavno kliknite na aplikaciju Skini pametno Hrvatskog zavoda za javno zdrsvstvo gdje ćete naći sve odgovore o spolnom zdravlju i kalkulatorima rizika.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.