Hrvatski radio

Radio Zadar

Aladrović: Do kraja ožujka isplata sredstava poslodavcima

20.03.2020.

15:35

Autor: HRT

Aladrović: Do kraja ožujka isplata sredstava poslodavcima

Aladrović: Do kraja ožujka isplata sredstava poslodavcima

Foto: - / -

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je da je Vlada donijela 63 mjere koje je Sabor usvojio vezano za pomoć gospodarstvima za vrijeme gospodarske krize u vrijeme koronavirusa .

Kriteriji će biti provođeni od ponedjeljka, od kada će HZZ i primati zahtjeve poslodavaca za konzumaciju ove mjere, rekao je Aladrović.

Istaknuo je kako želi apelirati na poslodavce da imaju razumijevanja za sve tehničke situacije koji će se događati u provedbi. Kazao je i da jamči da će do kraja ožujka početi isplaćivati sredstva na račune poslodavaca koji su pogođeni, odnosno koji budu ispunjavali kriterije ovih mjera.

Zahtjevi će se moći podnositi online od 7 do 19 sati u uredima HZZ-a, a tijekom vikenda će osposobiti i call centar. Svjesni su, kaže, da mjere možda nisu savršene, ali će učiniti sve da spriječe bilo kakav veći odlazak ljudi s tržišta radne snage.

- Moramo omogućiti poslodavcima da dalje uz minimalne korekcije nastave sa svojima aktivnostima, rekao je Aladrović.

Aladrović je na pitanje novinara odgovorio da će mjere moći koristiti i, na primjer, vlasnik obrta koji je i jedini zaposlenik.

- Ostavili smo vrlo širok element dokazivanja problema u poslovanju i tu ćemo biti zaista maksimalno fleksibilni, dodao je.

Zamolio je djelatnike HZZ-a koje očekuje velik teret da budu maksimalno fleksibilni i uslužni prema poslodavcima te im se unaprijed zahvalio na njihovom radu.

Aladrović je rekao da su morali napraviti isključenja za one koji već konzumiraju potpore HZZ-a ili drugih institucija kako ne bi bilo dvostrukih potpora.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da imaju informaciju da će poslodavci koji dobro stoje nadoplaćivati razliku do pune plaće radnicima.

- To je odnos poslodavca i radnika koji je određen ugovorom o radu i ostalim propisima, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da su oštrije mjere tek sad stupile na snagu pa se mogu očekivati trendovi porasta nezaposlenih osoba.

izjava ministra Aladrovića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.