Hrvatski radio

Radio Zadar

Sezona alergija počinje ranije i traje dulje

14.03.2023.

11:24

Autor: RZD

Danijela Peroš Pucar

Danijela Peroš Pucar

Foto: RZD / Radio Zadar

Kako se planet zagrijava, kažu znanstvenici, sezona alergija počinje ranije i traje dulje i prema izvješću američke organizacije Climate Central u prosjeku se vegetacijska sezona – razdoblje između posljednjeg mraza u proljeće i prvog na jesen – produljila u Sjedinjenim Državama 14 do 16 dana.

Doktorica znanosti Danijela Peroš Pucar, voditeljica laboratorija za zrak i aerobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar gostovala je u programu Radio Zadra. 


Naša aerobiološka istraživanja koja se kontinuirano provode u Zadru od 2006. godine, zaista potvrđuju informaciju da su visoke koncetracije peludi na području našega grada. U ovom razdoblju dominiraju peludna zrnca drveća, koja nama izgledaju nezanimljivo, ali sadrže izuzetno visoku količinu peludnih zrnaca. Karakteristika za te biljke je da se oprašuju vjetrom. - kaže Peroš Pucar. 


Alergija je neuobičajeni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša. Alergija se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivamo antigenima ili alergenima. 


Peludna zrnca, kaže doktorica znanosti Peroš Pucar, smatraju se najvećim prirodnim alergenima. Ono što je specifično za peludno zrnce jest njegova uloga u biljnom svijetu. On sudjeluje u prijenosu genetičkog materijala tijekom oprašivanja, odnosno oplodnje viših biljaka.


Cijelu emisiju poslušajte: 


O alergijama s doktoricom znanosti Danijelom Peroš Pucar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.