Hrvatski radio

Radio Zadar

Američki generali posjetili vojarnu u Zemuniku

14.02.2019.

16:34

Autor: Radio Zadar

Foto: Leida Parlov

Foto: Leida Parlov

Foto: - / -

U sklopu posjeta Republici Hrvatskoj, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava Sjedinjenih američkih država, posjetila je danas 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

U pratnji američkih visokih časnika koje je predvodio umirovljeni general zbora Philip Breedlove, nalazio se načelnik Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak, a dobrodošlicu su izrazili načelnik stožera HRZ brigadir Michael Križanec te domaćini, zapovjednik i načelnik stožera 93. zb pukovnici Krešimir Ražov i Boris Panić.

Brigadir Križanec predstavio je HRZ od njezinog osnutka, djelovanja u Domovinskom ratu te sadašnjim misijama i organizacijom. General zbora Breedlove istaknuo je kako su impresionirani viđenim u bazi u Zemuniku. Posjet je izvrsno organiziran, možete biti ponosni na cijeli tim i mi smo uistinu sretni zbog vaših uspjeha. Želim vam siguran let, poručio je general Breedlove, a poseban obol dočeku priredile su posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior koje su dopratile VIP goste od Zračne luke Zadar do stajanke u bazi Zemunik.

Pukovnik Ražov je kazao kako su dolaskom u Zemunik američki gosti htjeli pobliže upoznati Eskadrilu helikoptera koja je 2016. opremljena helikopterima OH-58D Kiowa Warrior  kroz  potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Uz prezentaciju o Kiowama, američke generale i admirale upoznali smo i sa projektom Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem baza Zemunik zauzima značajno mjesto kroz trening i obuku međunarodnih helikopterskih timova, rekao je pukovnik Ražov.


Naime, riječ je o studijskom putovanju visokih američkih vojnih dužnosnika pri čemu je posjet Hrvatskoj jedan  u nizu, a cilj im  je stjecanje uvida u stanje u ovom dijelu Europe iz perspektive partnerskih zemalja.

U sklopu studijskog putovanja, skupina novopromoviranih generala i admirala te visokih civilnih službenika iz obrambenog sustava SAD-a susreli su se i s vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.