Hrvatski radio

Radio Zadar

Anđelo Kosović svjetski prvak u udičarenju

30.10.2015.

12:38

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na nedavnom natjecanju u Supetru na Braču, mladi Zadranin Anđelo Kosović postao je svjetski prvak u udičarenju iz čamca u kategoriji mlađih seniora. Više nego dobar razlog da o mladom studentu nautike, snimimo priču.

Anđelo Kosović ima 21 godinu i svjetski je prvak. Od utemeljenja ŠRD Zubatac iz Zadra davne 1948. on je drugi šampion. Prvi je bio legendarni Joško Radman u seniorskoj konkurenciji.

On je uporan i strpljiv, jednostavno jedna dobrica, takav se otkad se rodio, znači to je baš onako, njegov karakter je takav da je miran i strpljiv, tako da je to dobro prepoznao Galzina. A kao mali dok je lovio on bi stajao satima, druga djeca bi se pokupila taklo da mislim da to jest njegov najjači adut. - kaže Anđelova majka.

Udičariti je počeo još kao dijete. Jednom je rukama uhvatio mušuna, da bi svi razumijeli - muzgavca. Dok ga je držao visoko u zraku vikao je da je najsretniji čovjek na svijetu.

Što najviše voliš kad pođeš na more, kad baciš udicu, staviš ješku, što je najljepše?
-Pa to sve skupa je najljepše. Od kad uđem u brod, dok lovim to je najljepše. Jedan dio tog sve skupa, jedan doživljaj.
A ono kad potegne?
- A to pogotovo, to kad zategne i onda kad se malo borbe bude i to. - govori Anđelo.

On je uvijek inzistirao na još, još, još i jedan detalj samo. Imali smojedan kup kad je bilo hladno, hladno. I ja sam htio prekinuti zbog djece, a on je došao - kaže - barba Mićo, vi ste rekli da ćemo biti do podne, a nije moga staviti ješku na udicu od leda. Vi ste rekli da ćemo biti do podne i na tome sam osjetio da će od toga djeteta biti nešto veliko. - prisjeća se Miljenko Mićo Matak, voditelj škole udičarenja za djecu, ŠRD Zubatac.

A mi se nadamo da je ovo samo početak i da će kad bude navigao, makar i s komandnoga mosta, tu i tamo baciti udicu u debelo more.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.