Hrvatski radio

Radio Zadar

Andrej Plenković razriješio Horvata ministarske dužnosti

19.02.2022.

19:13

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Uhićen ministar Horvat

Uhićen ministar Horvat

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Marko Lukunić / PIXSELL

Policija je jutros upala u kuću ministra Darka Horvata i uhitila ga. Prema posljednjim informacijama policija i USKOK istražuju moguću zlouporabu položaja i ovlasti više sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, među kojima su i neki sadašnji i bivši članovi Vlade. Riječ je o slučajevima navodnih manipulacija državnim potporama i pogodovanju pri zapošljavanju. Ministar Horvat poslijepodne je ispitan u prostorijama USKOK-a, koji je za njega zatražio istražni zatvor. Premijer Plenković razriješio je Darka Horvata ministarske dužnosti na njegov vlastiti zahtjev.

Samo ročište još uvijek traje, odluka nije još donesena.


Od ranih jutarnjih sati policijski istražitelji pretražuju obiteljsku kuća ministra Darka Horvata u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji. Detaljno se pregledavaju ministrov službeni te privatni automobil i garaža.


Nakon petosatne pretrage, Darko Horvat bez riječi u pratnji policijskih službenika odlazi u smjeru Zagreba na ispitivanje u Uskok. Potvrdio je to njegov odvjetnik.


- Da je završena pretraga, da je uhićen formalno i da će bit ispitan u USKOK-u, rekao je telefonski Vladimir Terešak, Horvatov odvjetnik.


Ni Horvatovi kolege iz Vlade u tom trenutku ne znaju točno što se događa.


- Isto kao i vi, čisto infomacije iz medija, evo ove zadnje čak nisam stigao niti pročitati vozeći se ovdje do emisije, tako da zaista ne znam što bih i mogao uopće komentirati, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.


Puno rječitiji nije bio ni glasnogovornik Uskoka koji je novinarima potvrdio da je kriminalistička istraga u tijeku i da je uhićen jedan državni dužnosnik.


- Tim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba. U ovom trenutku možemo potvrditi da je jedna od uhićenih osoba državni dužnosnik, sumnja se da bi te osobe počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, rekao je Sergej Abramov, glasnogovornik USKOK-a.


I dok su službeni kanali suzdržani mediji otkrivaju da su uz Horvata u fokusu istrage i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića i ministar Josip Aldrović te državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.


Proziva se i bivši ministar Tomislav Tolušić ispred čije kuće u Virovitici danas nije bilo gužve. Tu je i bivša Horvatova pomoćnica Ana Mandac koja je s dužnosti otišla nakon što je osumnjičena u aferi Vjeroelektrane zajedno s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac.


Prema neslužbenim informacijama sporna je dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadncma nacionalnih manjina. Navodno se novac dodjeljivao bez kriterija. Zasda nije poznato koliko ga se ukupno podijelilo ni koliki su bili pojedinačni iznosi.


Ministar Horvat poslijepodne je, vidjeli smo, ispitan u prostorijama USKOK-a koji je za njega zatražio i istražni zatvor, što bi, prema riječima premijera, značilo i da on više ne može biti ministar.


- Odluka još nije donesena. Ročište još traje, kao i neizvjesnost kakva će biti politička budućnost ministra Darka Horvata. Jer, iako je danas na USKOK-u Horvat negirao sve optužbe i isticao da nije sudjelovao u donošenju i namještanju podjele 2,6 milijuna kuna u programu potpore gospodarstvu nacionalnih manjina - zadnju ipak ima sudac istrage. Ako on ne uvaži Horvatove argumente da su novac dijelile stručne službe, a ne on - i odredi istražni zatvor - Darku Horvatu najvjerojatnije prijeti smjena. Takvu smo poruku danas čuli i od premijera Plenkovića koji je javno od DORH-a zatražio da pojasne zašto je baš sad uhićen ministar za djelo od prije 4 godine. Odgovor smo pokušali dobiti od čelnih ljudi DORH-a, ali osim priopćenja u kojem kratko poručuju da neće ulaziti u nikakve polemike jer samo rade svoj posao - šireg pojašnjenja nema, izvijestio je Eugen Husak za Dnevnik.


- A kakve adute imaju u rukavu doznati ćemo nakon odluke istražnog suca. Podsjetio bih još i na jednu zanimljivu poveznicu. Drugoosumnjičenu bivšu Horvatovu pomoćnicu Ane Mandac, USKOK je teretio i prilikom uhioćenja bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac upravo radi namještanja potpora rođacima i prijateljima tada moćne kninske političarke. Podsjetio i bih da je Josipa Rimac prilikom izlaska iz Remetinca znakovito poručila da ćemo s vremenom doznati još detalja. Je su li ti detalji povezani - odgovoriti će istražitelji. Prvi korak - čekamo odluku suca istrage dodao je Husak. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.