Hrvatski radio

Radio Zadar

Andy Warhol - ikona pop-arta u Kneževoj palači

12.04.2018.

14:28

Autor: Dorotea Perović

Andy Warhol - ikona pop-arta u Kneževoj palači

Andy Warhol - ikona pop-arta u Kneževoj palači

Foto: - / -

Nakon Marca Chagalla prošle godine, Narodni muzej i ove godine dovodi u svoje izložbene prostore velikog autora, vodeću ličnost pop-arta, Andya Warhola. Od 15. lipnja do 15. rujna, u Kneževoj palači bit će izloženo pedesetak radova proslavljenog umjetnika.

Američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj, ikona umjetničkog pokreta koji je obilježio svjetsku likovnu scenu u prvoj polovici 60-ih godina. Umjetnik koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture, slavan i po izjavama kao što je - 15 minuta slave - Andy Warhol je sve to i još puno više. 

Zadarski postav rezultat je suradnje s Andy Warhol Museum of Modern Art iz Medzilaborca u Slovačkoj. Osnovan 1991. u rodnom mjestu Warholovih roditelja od strane umjetnikove braće i slovačkog Ministarstva kulture te vođen od strane The Andy Warhol Foundation for Visual Arts (New York), AWMMA - čuva 160 Warholovih radova, većinom crteža, sitotisaka i memorabilija te radova umjetnikova brata i nećaka, Paula i Jamesa Warhola. AWMMA je prva institucija posvećena liku i djelu Andyja Warhola koja radove izlaže po cijelom svijetu i posvećena je edukaciji, znanosti te istraživačkim aktivnostima na području teorije vizualnih umjetnosti i suvremene umjetnosti. Flowers, Marilyn, Electric Chair, …. samo su neki od brojnih radova koji će od 15. lipnja do 15. rujna, krasiti zidove Kneževe palače.

Za vrijeme cijelog trajanja izložbe održavat će se zanimljiv popratni program:

KidsON; Slobodan prostor u okviru prostorija edukativne radionice u kojem svakog dana djeca provode vrijeme oslikavajući limenke izrađene po uzoru na Campbell Soup, bojanke na motiv Marilyn Monroe i ostalih općih mjesta Warholovog imaginarija.

Creative LAB; s obzirom na veliku vizionarsku snagu i praktičnu primjenljivost Warholovih stvaralačkih tehnika i društvenih promišljanja, posjetiteljima izložbe nudi se serija edukativnih radionica za sve uzraste na kojima će uz muzejske pedagoge, profesore zadarske grafičke škole te ostale stručnjake, polaznici učiti osnove montaže promotivnog filma, dizajna, oglašavanja, grafike, obrade fotografije i pismenosti na društvenim mrežama.

Petkom u Kneževoj: Studio54 ; svakog petka u atriju Kneževe palače održavati će se večeri u znaku Studija54, njujorške tvornice popularnih snova gdje će mladi glumci iz zadarske udruge za kulturu i umjetnost Drama Plus kostimirani u likove popularnih warholovskih ličnosti izvoditi pripremljenu koreografiju uz glazbu Studija54 te posjetiteljima osim promatračke pozicije omogućiti interaktivnu priliku.

Čitav projekt stajat će nešto više od milijun kuna, a cijena ulaznice bit će 80 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.