Hrvatski radio

Radio Zadar

Ante Mišura: Nadamo se dobrim rezultatima oporavka ribljeg fonda

19.06.2019.

15:00

Autor: Božidar Kolega

Ante Mišura: Nadamo se dobrim rezultatima oporavka ribljeg fonda

Ante Mišura: Nadamo se dobrim rezultatima oporavka ribljeg fonda

Foto: - / -

U zadarskoj Gospodarskoj komori održan je redoviti sastanak Grupacije ribolova Hrvatske gospodarske komore. Tema sastanka je između ostalog stanje stokova srdele i inćuna kao najvažnijih vrsta u plivaričarskom ribolovu.

Zbog ugroženog ribljeg fonda sitne plave ribe Hrvatska već od 2014. godine provodi mjere očuvanja ribljeg fonda i one daju rezultate kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. Od početka godine provode se nove mjere Generalne komisije za ribarstvo Mediterana koje su na snazi do 2021. godine

Gdje zatvaramo preko 30 posto unutarnjeg mora, da zaštitimo malu ribu i da je zaštitimo u mrijestu tako da imali smo lovostaj prvi, drugi mjesec, i pola dvanaestog, također na inćuna smo sad imali u petom mjesecu, evo sad je završio, tako da mjere se provode redovno, vidjet ćemo koji će biti konačni rezultati, i nakon toga evo već počinje pregovori za novi plan koji će biti od 2022. godine.

Smatramo kako su upravo ovo najbolje mjere za Jadransko more dodaje Mišura:

Jer jednostavno sustav kvota nije primjeren Jadranu kao što je možda na Sjevernom moru. Mi ne želimo kvotni sustav jer je jako komplicirano u miješanom ribarstvu, ako vi lovite više vrsta, dvije, tri ili u koćarskom 17 i imate na jednom kvotu to je vrlo teško provoditi. Iskoristite kvotu ranije onda bi trebalo ili vezati brod ili idete u ribolov i opet lovite onu vrstu koja je pod kvotom, a ne smijete je prodavati za ljudsku upotrebu što znači da stok opet nećete sačuvati, jer to može ići u ulovu tuna, sabljarke ili gore haringe, bakalara, međutim kad je ovako miješano ribarstvo i specifično ne možete onda tako jednostavno uvesti tu kvotu koja Komisija predlaže.

Stalno održavamo dijalog znanstvenika, administracije i ribara , također sa susjedima i s Europskom komisijom. Mislim da je ovo zajednički trud, i ja se nadam da će biti i dobri rezultati, jer već se vide pomaci i zahvaljujem se  svima, posebno sektoru koji je se sve to izdržao i s nama surađivao i nadam se da će tako biti i dalje, zaključio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

prilog Božidara Kolege

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.