Hrvatski radio

Radio Zadar

Antifašisti o oslobođenju Dalmacije od fašizma

08.12.2018.

13:55

Autor:

Antifašisti o oslobođenju Dalmacije od fašizma

Antifašisti o oslobođenju Dalmacije od fašizma

Foto: - / -

Antifašisti iz cijele Dalmacije danas u Zadru obilježavaju 74. godišnjicu oslobođenja Dalmacije u Drugom Svjetskom ratu, te 75. obljetnicu osnutka 8. dalmatinskoga korpusa, u to doba najveće vojne postrojbe u Hrvatskoj.

Pripadnici NOB-a i antifašisti upozorili su na sve učestačije iskrivljavanje povijesnih činjenica, porast neofašizma, te nezadovoljavajući odnos aktualne vlasti prema antifašizmu. Ističu da je i Domovinski rat, u kojem su se branitelji borili protiv suvremenoga fašizma, nastao na temeljima antifašističke borbe. Mi antifašisti borili smo se protiv tuđina i svakog okupatora u obrani svoje domovine Hrvatske, a što su i naša djeca napravila u Domovinskom ratu protiv osvajača, rekao je preživjeli partizanski borac Jakov Jukić. Izrazio je nadu da će se popraviti odnos između antifašista i predstavnika lokalne i središnje vlasti.

Na skupu je bio i umirovljeni general Hrvatske vojske, iz Udruge veterana Domovinskoga rata antifašista - VEDRA. On je istaknuo da su i NOB i Domovinski rat bili osloboditeljski, pravedni i obrambeni. U oba rata hrvatski građani i hrvatski borci borili su se za samostalnost i slobodu hrvatskoga naroda. Kao što su se u 2. Svjetskom ratu partizani na području borili protiv njemačkoga nacizma i talijanskoga fašizma, tako smo i mi tijekom Domovinskoga rata borili se protiv onog koji je nadirao iz Beograda od Slobodana Miloševića, rekao je Gabričević. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.