Hrvatski radio

Radio Zadar

Antonela svoje probleme hrabro 'nosi' s osmijehom na licu

13.11.2016.

09:00

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Inkluzija - korak bliže društvu bez prepreka" projekt je koji Zadarska županija provodi u osnovnim i srednjim školama. Sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je osigurati pomoćnike u nastavi učenicima s posebnim potrebama. Među njima je i malena Antonela.

Antonela ima 10 godina. Ima Down sindrom. Od prvoga razreda pohađa redovitu nastavu i odlično joj ide.

Jesu ti ovo prijatelji?

Božo Vuković: Igramo se njom, zajedno radimo tjelesni, likovni, pjevamo, uglavnom sve zajedno radimo cijeli razred.

Maja Perić: Dobra , smiješna, draga, razigrana.

Tina Šestan: Ista nam je kao što smo i mi.

Božica Baždarić, učiteljica: Ona je ne samo prihvaćena, nego i omiljena, a ona isto tako surađuje. Ima dana kad to ide teže, ima kad ide laše, ali surađuje, uklopila se.

Uz učiteljicu i prijatelje, koji su joj od početka potpora, uz Nelu, kako je svi od milja zovu je i njezina osobna asistentica Jelena.

Jelena Eškinja, pomoćnica u nastavi: Sve predmete prati, iako po posebnom programu, osim matematike. Mi smo do sto, oni su na milijun.

Sve zadatke koje dobije, Antonela bez problema svlada.

Ivana Adžaip, Antonelina majka: Nemate pojma koliki je to napredak od prvog do četvrtog razreda, što ne bi bila sigurna da bi se isto desilo u ustanovi posebnoga programa. /Kad je dijete s posebnim potrebama u razredu zdravoga razvoja onda puno toga nauči, socijalizacija, kontakt s drugim osobama, igra se sa zdravom djecom, zapravo kopira njih.

Antonela je u redovitoj nastavi zahvaljujući projektu Zadarske županije "Inkluzija - korak bliže društvu bez prepreka".

Božena Župan, ravnateljica O.Š. Zemunik: Mi smo partner u tom projektu i od tih sredstava Antonela ima osiguranog pomoćnika u nastavi. Ono što je nama Antonela dala, tu ljubav, tu radost, tu toplinu, to nismo mogli ni sanjati. Djeca su toliko senzibilizirana za djecu s posebnim potrebama, oni osijećaju njezine potrebe i oni su joj tu na dohvat ruke.

Bez potpore cijele zajednice, kaže Antonelina majka, bilo bi mogo teže.

Ivana Adžaip, Antonelina majka: Djeca s Down sindromom kao i druga djeca s posebnim potrebama zapravo imaju dosta naporan život. Oni od prvoga dana se samo sa idu u školu. Dok sva zdrava djeca završe školu, idu se igrati, pisati zadaću,. Antonela obavlja defektologe, logopede i trenutno s obzirom da je operaciju noge imala, ima i fizikalnu terapiju.

No sve to, uz nesebično razumijevanje kojim je okružena, Antonela hrabro 'nosi' s osmijehom na licu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.