Hrvatski radio

Radio Zadar

Aplikacija za dupine, kitove i morske medvjedice

21.05.2015.

12:04

Autor: HRT Centar Zadar/Veterinarski fakultet Zagreb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

CROdolphin_little - sustav dojavljivanja opažanja morskih sisavaca (dupina, kitova, sredozemne medvjedice) u Hrvatskoj pomoću pametnih telefona.

S početkom nove nautičarske i turističke sezone došlo je vrijeme da vas podsjetimo na aplikaciju za mobilne telefone CROdolphin_little za dojavljivanje opažanja morskih sisavaca.

Sustav praćenja CROdolphin_little osmišljen je u svrhu praćenja brojnosti, kretanjima i navikama morskih sisavaca kako bismo ih što bolje zaštitili. Naime, od 1995. godine svi morski sisavci u Republici Hrvatskoj su strogo zaštićene životinjske vrste, a Republika Hrvatska je ujedno i potpisnica mnogih međunarodnih ugovora i njena je obaveza sustavno pratiti stanje morskih sisavaca. Aplikacija je pokrenuta prošle godine i otad je zabilježeno više od stotine dojava o viđenjima ovih zaštićenih vrsta, a ove godine nadamo se još većem odazivu.

Sustav je zamišljen tako da građani koji su vidjeli morske sisavce na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje. Kad se dojavljivač nalazi u prisutnosti morskih sisavaca, putem mobilne aplikacije pošalje SMS poruku s podacima o viđenju te se ti podaci automatski spreme u bazu podataka na internetu dostupnu svima. Sva viđenja mogu se vidjeti na karti na http://geoserver.geof.unizg.hr/crodolphin_little ili putem mobilne aplikacije. Aplikaciju je moguće instalirati na iPhone i telefone s Android sustavom i to s iTunes ili Google play servisa.

Inicijator pokretanja aplikacije CROdolphin_little je Tomislav Gomerčić, docent na Zavodu za biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji se dugi niz godinama bavi istraživanjima i zaštitom morskih sisavaca (dupina, kitova i sredozemne medvjedice) u Jadranskom moru.

Stručni tim dr. Gomerčića zaslužan je za prošlogodišnje spašavanje dupina pokraj otoka Rave, a akcija spašavanja pokrenuta je na temelju dojave građana koji je primijetio dupina zapletenog u konope na koje je bio pričvršćen kanister. Stradali dupin tako nije mogao plivati ni zaranjati i da nije poduzeta akcija spašavanja, životinja bi uginula za svega nekoliko dana. Sudionici akcije uspjeli su se gumenim čamcem približiti već vidno iscrpljenoj životinji i osloboditi je od konopa i kanistera. Video klip spašavanja dupina objavljen je na YouTubeu i možete ga vidjeti klikom na link.

Kako bi i ubuduće mogli pravovremeno reagirati i pomoći ugroženim i zaštićenim životinjama, stručnjaci pozivaju građane da se odazovu i doprinesu ovom projektu. Instalirajte aplikaciju, javljajte svoje susrete s morskim sisavcima i na taj način pomognite očuvanju zaštićenih vrsta u Jadranu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.