Hrvatski radio

Radio Zadar

ArchaeoIST: Istražili otok i postavili smjernice za razvoj kulturnog turizma

05.05.2022.

19:57

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Vodič po arheološkim krajoliku otoka Ista

Vodič po arheološkim krajoliku otoka Ista

Foto: ArcheoIst / Radio Zadar

Nautičari i gosti koji se zateknu na Istu odnedavno imaju prigodu obići nekoliko arheoloških lokaliteta istraženih i obilježenih u sklopu projekta ArchaeoIST studenata Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Osim popularizacije i valorizacije arheološke baštine cilj projekta bio je i poticanje kulturnog turizma, kazao je predstavljajući sinoć projekt u okviru Tjedna znanosti u Arheološkom muzeju Zadar Pio Domines Peter, voditelj projekta:  

Pio Domines Peter

U okviru predavanja “Život okružen morem – naseljenost otoka Ista u svjetlu novih arheoloških istraživanja” Pio Domines Peter je istaknuo i kako je najviše otkrivenih arheoloških lokaliteta iz prapovijesnog razdoblja - gomile, gradine- otkriveno ih je 14. Iz antičkog doba pronađeni su ostaci jedne rimske vile na lokalitetu Selišće, a iz srednjeg vijeka potiče  suhozidni kompleks s bunarima na lokalitetu u uvali Mavrela.  Domines Peter zahvalio je kolegama i mentorima, ali i Išćanima koji su tijekom protekle dvije i pol godine studentima davali logističku podršku i danas nautičarima rado daju upute gdje će naći raščišćene i obilježene arheološke lokalitete.  Razgovor o projektu poslušajte u našem Jutarnjem programu u nedjelju 8. svibnja iza 9 sati .

Sve o hvalevrijednom projektu na Facebook stranici - Arheološki krajolik otoka Ista - Archaeo.IST

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.