Hrvatski radio

Radio Zadar

Arheološki muzej Zadar slavi 183. rođendan

30.11.2015.

10:27

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas, 30. studenog Arheološki muzej Zadar slavi 183. rođendan i ulazi u 184. godinu neprekinutoga djelovanja. Povodom proslave rođendana pripremljen je bogat program. Uz slobodan ulaz i stručno vodstvo upoznajte bogatstvo muzeja.

ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

u 12 sati

predstavljanje kataloga

Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar

Radomir Jurić 

 

Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar

Radomir Jurić

 

Bogato ilustrirani katalog Zlato i srebro srednjega vijeka u Arheološkom muzeju Zadar, autora Radomira Jurića prati istoimenu izložbu koja je u Arheološkom muzeju Zadar otvorena prošle godine. Ono što je specifično za ovu  izložbu  je da su matični muzeji Republike Hrvatske  Arheološki muzej iz Zagreba, Zadra, Splita, Pule i Osijeka pripremili  zajedničku izložbu svojih najznačajnijih izložaka nastalih u vremenu od oko 400. do oko 1500. godine. Izložbe su pripremljene prema istovjetnom konceptu i otvorene su u svakom od matičnih muzeja istoga dana i u isto vrijeme. Isto tako su i katalozi i drugi izložbeni materijali oblikovani prema istovjetnom konceptu te u cijelosti stručno i znanstveno usuglašeni.

Iz Arheološkoga muzeja u Zadru (nekoliko predmeta je privremeno pohranjeno u našem muzeju) i Muzeja ninskih starina predstavljeni su zlatni, srebrni i pozlaćeni predmeti iz Nina (Ždrijac, Sv. Asel, Banovac), Kašića (Glavčurak, Maklinovo brdo), Radašinovaca (Vinogradine), Velima (Velištak), Pridrage, Caske (Sv. Juraj), Novalje, Paga (Stari grad), Starigrada Paklenice (Sv. Petar), Visočana, Bibinja (Petrina), Polače (Sv. Kuzma i Damjan), Podgrađa (Asseria), Udbine (Katedrala Sv. Jakova) te s jednog nepoznatog nalazišta.

Predstavljeni su izlošci koji pripadaju ranom kršćanstvu, Istočnim Gotima, Bizantu i Hrvatima ranoga i kasnoga srednjeg vijeka u vremenskom rasponu od konca 4. i početka 5. pa do druge polovice 15. st. Ukupno je izloženo 59 predmeta.

Katalog će predstaviti dr. sc. Željko Demo, znanstveni i muzejski savjetnik iz Arheološkog  muzeja u Zagrebu i dr. sc. Ante Uglešić, pročelnik Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

 

u 18 sati

izložba

Kod gradskih vrata kroz stoljeća

Jakov Vučić, Hrvoje Manenica 

KOD GRADSKIH VRATA KROZ STOLJEĆA

Jakov Vučić, Hrvoje Manenica

 

Iako je antički Zadar s kopnene  strane imao čak troja gradskih vrata, najvažnija su bila ona koja su vodila na glavnu gradsku ulicu. Upravo njih otkrio je davne 1908. godine kustos Arheološkog muzeja Zadar Josip Bersa.

Ova izložba, na temelju arheoloških spoznaja koje su prikupljene tijekom više od stoljeća arheoloških istraživanja Arheološkog muzeja Zadar, prikazuje život i mijene koje su se kroz stoljeća odvijale kod tih gradskih vrata.

Temelj izložbe Kod gradskih vrata kroz stoljeća su zaštitna arheološka istraživanja koja je tijekom 2011. godine proveo Arheološki muzej Zadar na Trgu Petra Zoranića i Poljani Šime Budinića. Istraživanja je vodio dr. sc. Jakov Vučić koji je zajedno s kustosom Hrvojem Manenicom autor ove izložbe.        

 

od 9 do 21 sat slobodan ulaz u Arheološki muzej Zadar

u 16 sati kroz Arheološki muzej Zadar vodi Vas viša kustosica Kornelija A. Giunio 

od 10 do 13 sati slobodan ulaz u crkvu sv. Donata

kroz crkvu sv. Donata vode Vas studenti diplomskog studija Kulturna i prirodna

baština u turizmu s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru 

od 9 do 13 sati slobodan ulaz u Muzej ninskih starina

kroz Muzej ninskih starina vode Vas Mate Radović i Majda Dadić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.