Hrvatski radio

Radio Zadar

Astronomske tablice u kalendaru Svetog Krševana

14.03.2017.

11:36

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zadarskoj Gradskoj knjižnici danas predavanje ASTRONOMSKE TABLICE U KALENDARU SVETOG KRŠEVANA. Kalendar svetog Krševana pronađen je 1968. godine u Bodlean Library u Oxfordu, a da se radi o zadarskom dokumentu razvidno je iz popisa svetaca zadarskih titulara.

Važna pojedinost kad je riječ o tablicama je ta da se radi o tek trećem poznatom dokumentu te vrste (nakon Toledskih i Alfonskovih tablica). Transkript je krajem osamdesetih izradio dr.sc. Josip Balabanić, tada ravnatelj Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a preslik  je, na inicijativu Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice iz Zadra, otkupio Hrvatski državni arhiv pod ravnateljstvom dr. sc. Josipa Kolanovića
 
Tablice datiraju iz 1292. godinu, ali se iz astronomskih podataka vidi da nisu rađene za Zadar nego vjerojatno za Sevilu u Španjolskoj. Temeljem podataka iz tablica (prilagođenih geografskoj širini Zadra) arhitekt Nikola Bašić osmislio je kompleks Pozdrav suncu, a krajem 2015. autori transkripta (dr.sc Balabanić i dr.sc.Kolanović), u suradnji sa Zadarskim sveučilištem (dr.sc. Josip Faričić) pokrenuli su izdavanja monografije "Kalendar svetog Krševana", a u projekt su uključili autora rada "Nautička analiza efemeridskog dijela kalendara svetog Krševana" (dr. sc. Maksim Klarin). Na tekstu monografije trenutno se obavljaju recenzije, a sve bi moglo biti završeno do kraja godine ako recenzije budu pozitivne.
 
Uz navigacijski aspekt tablice su važne i zato jer ukazuju na činjenicu da bi Zadar mogao biti jedan od najvažnijih centara preko kojeg su se znanstvene spoznaje širile Europom sjeverno od Pirineja. 
Predaje dr. sc. Maksim Klarin.
 
Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Udruga kapetana i poručnika trgovačke mornarice Zadar
Lokacija: 
MMD
Datum: 
Utorak, Ožujak 14, 2017 -
19:00 to 20:30

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.