Hrvatski radio

Radio Zadar

Atraktivno podmorje - veliki turistički potencijal

05.06.2019.

11:23

Autor: Božidar Kolega

Atraktivno podmorje - veliki turistički potencijal

Atraktivno podmorje - veliki turistički potencijal

Foto: - / -

Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj za izdavanje dopuštenja za ronjenje na zaštićenim područjima – zonama za petogodišnje razdoblje – do 2023. godine. Natječaj je raspisan nakon što je objavljen novi pravilnik kojim se regulira ronjenje na područjima na kojima se nalaze kulturna dobra.

On bi s jedne strane trebao jamčiti zaštitu naše kulturne baštine, a s druge omogućiti održiv razvoj ronilačkog turizma.  

Prema istraživanju Instituta za turizam 16 posto naših gostiju kao jednu od aktivnosti tijekom odmora izabere ronjenje, a prema podacima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju preko 900 tisuća novih ronioca. Podaci su to na koje svakako moramo obratiti pozornost posebno kad želimo promijeniti našu glavnu - „sunce i more“ turističku ponudu i uvesti više posebnih oblika turizma.

Naše more je nažalost prilično devastirano po pitanju ribljeg fonda stoga zapravo ove olupine i arheološki nalazi i takve stvari jako dižu atraktivnost našeg podmorja.

kaže predsjednik Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore  Vedran Dorušić. Smatra kako imamo dovoljno lokacija koje bi bile atraktivne turistima:

Ima ih dovoljno. U Istri ima nekakvih 5 brodova, zona Vis, zona Lastovo, oko Žirja 3 lokacije, na Pagu jedna, znači raspoređeno je diljem Jadrana s tim da moramo reći da su dvije najveće možda i najatraktivnije to su Vis i Lastovo i na njih se to jako odnosi.

Novi pravilnik omogućit će održivi razvoj ronilačkog turizma, pridonijeti razvoju naših otoka te osigurati  više posla ronilačkim centrima i brodarima. Zajednica ronilačkog turizma u idućih nekoliko godina će se truditi smanjiti prereguliranost ronjenja jer primjerice Hrvatska ima posebne ispite za punjenje boca koje nigdje drugdje u svijetu ne postoje. Takva prereguliranost opterećuje dodatni razvoj ronilačkog turizma i u situaciji manjka kadra stvara velike probleme, upozorava Dorušić.  

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina