Hrvatski radio

Radio Zadar

Australski sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize

16.01.2022.

09:07

Autor: HINA

default error photo

Australski savezni sud potvrdio je u nedjelju vladinu odluku o ukidanju vize Novaku Đokoviću, čime je ugašena nada necijepljene teniske superzvijezde u osvajanje Australian Opena i rekordnih 21 muških Grand Slam naslova, piše britanska novinska agencija Reuters.

Nakon što je sud potvrdio ukidanje Đokovićeve vize australski pravni stručnjaci navode da postoje još neke teoretske pravne opcije za njegove odvjetnike ne dajući im previše nade, jer uključuju primjerice molbu ministru za imigraciju za izdavanjem privremene vize - istom ministru koji mu je vizu i ukinuo, prenio je CNN.

Uz to, s obzirom na to da je prvi Đokovićev meč na Australian Openu zakazan za ponedjeljak navečer, upitno je i ima li više vremena za bilo kakve pravne pokušaje, dodaje američka televizijska kuća.

Odlučujući o slučaju koji je dominirao australskim životom i svijetom sporta više od tjedan dana, tročlano sudsko vijeće Saveznog suda saslušalo je argumente vladinih odvjetnika da Đokovićeva daljnja prisutnost u zemlji može potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja tijekom najgoreg vala epidemije covida-19 u Australiji otkako je pandemija počela.

Medicinsko izuzeće koje je omogućilo srpskom teniskom prvaku da uđe u zemlju bez cijepljenja izazvalo je bijes u Australiji i postalo političko pitanje za premijera Scotta Morrisona, koji mora raspisati savezne izbore prije svibnja.

"Sud nalaže da se žalba odbije na trošak tužitelja", stoji u odluci koju su jednoglasno odobrila trojica sudaca. Obrazloženje odluke bit će naknadno objavljeno.

Trojica sudaca od 9.30 sati po lokalnom vremenu slušala su u nedjelju četiri sata izlaganje argumenata predstavnika tenisača i australske vlade nakon što su odvjetnici srbijanskog tenisača uložili žalbu na odluku austrlskog ministra za imigracije Alexa Hawkea da iskoristi diskrecijsko pravo i ukine mu vizu jer predstavlja zdravstveni rizik za australsku zajednicu.

Đokovićev odvjetnik rekao je da ne postoje dokazi da je prvi tenisač svijeta izazvao prosvjede protivnika cijepljenja te da je odluka ministra Alexa Hawkea da mu se uskrati viza bila "nerazumna" i "pogrešna".

Australska vlada pak tvrdila je da srpski tenisač, koji nije cijepljen protiv koronavirusa, predstavlja "zdravstveni rizik" .

Stephen Lloyd, za vladu, rekao je da se Đokovićevo protivljenje cijepljenju može vidjeti ne samo u njegovim javnim izjavama, već i zato što nije bio cijepljen protiv koronavirusa čak ni nakon što su cjepiva postala široko dostupna.

Vladin odvjetnik priznao je da postoji rizik da bi ukidanje Đokovićeve vize izazvalo "nemir" među ljudima koji se ne slažu.

No, Lloyd je tvrdio da s obzirom na Đokovićev status istaknutog sportaša, postoji opasnost da bi njegov stav i ponašanje mogli potaknuti druge da krše smjernice zdravstvene sigurnosti.

"Ministar je zauzeo stav da će njegova prisutnost u Australiji potaknuti ljude izvan antivakserskih krugova da oponašaju njegovo očito zanemarivanje sigurnosnih mjera", rekao je Lloyd.

Naveo je Đokovićevo sudjelovanje u intervjuu za medije i fotografiranju kada je prošlog mjeseca znao da je zaražen koronavirusom.

Đoković je u Australiju stigao 5. siječnja kada mu je poništena viza te je smješten u hotel Park u Melbourneu, prihvatilište za migrante gdje je proveo četiri noći.

Sud ga je u ponedjeljak oslobodio, presudivši da je odluka o otkazivanju vize po dolasku u Australiju neosnovana zbog nepoštivanja procedure.

Australski ministar za imigracije Alex Hawke odlučio je nakon toga, 14. siječnja, poništiti vizu Đokoviću jer bi njegov boravak u zemlju mogao utjecati na jačanje protivljenja cijepljenju protiv covida-19 u Australiji i Đoković je vraćen u prihvatilište za migrante.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.