Hrvatski radio

Radio Zadar

Austrijanci snimaju film o našoj buri

15.07.2017.

15:12

Autor: HRT centar Zadar/HRZ i PZO

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Piloti Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sudjelovale su u snimanju dokumentarnog filma radnog naslova Bura.

Film se snima u sklopu tima produkcijske kuće iz Austrije. Riječ je o 90 minutnom dokumentarnom filmu koji prati i opisuje vjetar kroz sva godišnja doba, a uključuje doživljaje i priče raznih ljudi u doticaju s burom.

Tako su pilot Airtractora AT-802 bojnik Danijel Kos i kopilot Canadaira CL-415 natporučnik Igor Mindoljević dočarali svoj doživljaj bure  i njezinog utjecaja u akcijama gašenja požara. Piloti su iznijeli iskustva letenja, uzimanja vode i gašenja požara u uvjetima  kada puše bura, a poseban naglasak stavili su na različitost utjecaja u mikrklimatskim područjima od Istre, preko Velebita pa do Makarske.

Filmska ekipa nastavit će svoja snimanja sa pilotima na proljeće u vrijeme marčanih bura želeći što vjernije dočarati uvjete u kojima hrvatski Canadairi i Airtractori uzimaju vodu u uvjetima vjetra bure.

Ovo je četvrto sudjelovanje protupožarnih posada iz baze u Zemuniku u snimanju  svjetskih televizijskih kuća. Prije pet godina Discovery Channel također je snimao hrvatske Canadaire za serijal „World's Top Five“, a protupožarni piloti imali su udjela i u snimanju Disneyeva  crtanog filma „Avioni 2 – Nebeski vatrogasci“ posudivši glas nekolicini likova u filmu čija je premijere organizirana u okružju protupožarnih aviona u bazi Zemunik 2014.

Posada Canadaira CL-415 sudjelovala je u svibnju ove godine i u pružanju potpore snimanja serijala Amazanovog televizijskog showa The Grand Tour.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.