Hrvatski radio

Radio Zadar

Autor pobjedničkog rada nakon svega poručio: To je žalosno

12.12.2015.

15:07

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnje predstavljanje pobjedničkog rada spomenika poginulim braniteljima u Zadru na kojeg se čekalo godinama mnoge je ostavilo u čudu, uključujući i samog autora. Naime, predsjednik ocjenjivačkog suda Ivica Župan otvoreno je poručio kako su duboko razočarani kvalitetom svih pristiglih radova.

Odluku o odabiru pobjedničkog rada, akademskog kipara Tomislava Ostoja, objašnjavaju riječima kako je on tek najbolji od ponuđenog te da u najvećoj mjeri zadovoljava zadane kriterije. 

Evo što nam je rekao predsjednik ocjenjivačkog suda, povjesničar umjetnosti Ivica Župan:

Ne samo da nismo zadovoljni nego smo jako razočarani ponudom rješenja, ja kao Zadranin bivši sam jako razočaran nekim rješenjima koja su frivolna i koja zapravo se ružno odnose prema uspomeni ljudi koji su poginuli za ovaj grad.

Iz ponude koja ih je tako razočarala izabran je rad akademskog kipara Tomislava Ostoja. Kako stoji u obrazloženju on u najvećoj mjeri zadovoljava kriterije. Pitanje nakon svega nameće se samo. Zašto se ne raspiše novi natječaj. Ipak govorimo o spomeniku palim braniteljima koji će, nakon što se smjesti na svoju lokaciju u parku pokraj uvale Jazina, biti tu stoljećima.

Vjerojatno bi dobili još skromnija rješenja, osim toga u propozicijama naručitelja nije postojala opcija da se natječaj poništi - odgovorio nam je predsjednik ocjenjvačkog suda, Ivica Župan.

Loptica je tako prebačena na naručitelja - grad Zadar. U izravnom odgovoru, pročelnik za kulturu Radovan Dunatov, odlučio je stati iza rezultata natječaja:

Pa naravno da natječaj ne treba ponavljati iz razloga što bez obzira, što možete i sami vidjet da ponuda nije velika ipak se može izdvojiti šest do sedam kvalitetnih radova. Pobjednički rad je izuzetno kvalitetan - ističe Dunatov.

Velike riječi nemaju ni oni članovi ocjenjivačkog suda koji su tu bili u posebnoj ulozi. Evo izjave, Anite Šare predsjednice druge udovica hrvastkih branitelja Domnovinskog rata.

Da smo baš nešto posebno zadovoljni sa rješenjem pa i nismo.

Na kraju evo komentara autora, akademskog kipara Tomislava Ostoja koji nakon svih ovih izjava ostao blago rečeno razočaran:

Kako struka može govoriti nešto drugo, a treće odabrati - zapravo to je žalosno ! - rekao nam je autor.

Pobjednički rad koji ima oblik kocke na predviđenoj lokaciji možemo očekivati u petom mjesecu iduće godine. Kako će proći to otvorenje nakon ovako obojanog prvog predstavljanja možemo samo nagađati.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.